Kako se pravi sarma

Kako se pravi sarma

Sarma, kraljica zimskog stola

Zimski meni nezamisliv je bez dobre sarme. Božićni kao i novogodišnji blagdani nezamislivi su bez navedenog jela koje je tradicionalno pripremljeno od kupusa i mesa. Ovo zimsko jelo bogato je nutritivnim vrijednostima, ponajviše radi kiselog kupusa koji pripada u najzdravije namirnice za podizanje imuniteta. Kiseli kupus je vitaminom C, B6 i željezom, ali isto tako sadrži i mnoštvo drugih dobrih bakterija koje će povoljno djelovati na probavni sustav i imunitet.

Sarma se često smatra kompliciranijim jelom, što nikako nije istina. Ako se do sada niste okušali u njenoj izradi, ne mora vas biti strah. Kako se pravi sarma? Ovo jelo svako priprema na neki svoji način, držeći se osnova. Za dobru sarmu bit će vam potreban kupus nešto plosnatijeg oblika radi lakšeg zamatanja mesa, dobar omjer riže, mljeveno meso (poželjno od svinjskog buta). Uz navedeno dobro dođe i suho meso koje se stavlja uz sarmu kako bi ona poprimila poseban okus i miris.

Sarma, recept i priprema

Postoje razne varijante u pripremi sarme. Baza svih sarmi je svakako mljeveno meso i kiseli kupus, a ostali sastojci se mogu dodavati ili oduzimati po osobnom ukusu. Kako se radi sarma? Recept je sljedeći: Sastojci - Jedna glavica kiselog kupusa, 1 kilogram narezanog kiselog kupusa, 1 kilogram mljevenog mesa (svinjskog buta ili miješanog), par komada dimljenog mesa ili kobasica, 25 dekagrama špeka, jedna glavica luka, šaka riže, tri češnja češnjaka, 2 žlice crvene mljevene paprike, svinjska mast, začini po želji ili sol, papar, lovor.

Priprema - Prije pripreme potrebno je probati list kupusa. Ako su listovi prekiseli potrebno ih je isprati pod hladnom vodom. Mljeveno meso istresite u veću posudu, začinite ga i dodajte mu rižu i sitno sjeckani češnjak. Sve dobro promiješajte. U loncu u kojemu ćete kuhati sarmu na svinjskoj masti kratko propržite nasjeckani luk i zatim dodajte špek narezan na kockice. U međuvremenu na odvojene i isprane listove kupusa u sredinu stavite meso, zamotajte ga i utisnite krajeve.

Na dno lonca na masnoću složite prvo sitno rezani kupus, red sarme, zatim opet rezani kupus pa red sarme i tako do vrha. Sarma se na kraju prelije vodom kako bi se pokrila, a pred kraj kuhanja može se po želji dodati i zaprška kako bi sos bio gušći. U normalnom loncu kuha se do 2 sata na laganoj vatri, dok se u ekspres loncu kuha sat vremena. Često se poslužuje odmah nakon kuhanja i svježa, uz priloge po izboru, najčešće pire krumpir.

Sarma, posluživanje i spremanje

Kada je sarma kuhana, ona se po redoslijedu slaganja vadi van i poslužuje uz narezani kupus s kojim se kuhala i uz pire krumpir. Mnogi će na tanjur staviti i suho kuhano meso. Može se poslužiti i jesti samostalno, uz svoju juhu/sos i kruh. Posluživanje jela ovisi o vlastitim preferencama. Da li se ona može jesti više dana? Većina preferira svježu sarmu, no često se kaže da je ovo jelo bolje nakon što odstoji par dana. Sarma se u hladnjaku može čuvati i do 4 dana. Nije poželjno podgrijavati sve sarme, već samo onoliko koliko će se pojesti.

Ovo jelo se također može i zamrznuti, što znači da ono u zamrzivaču može stajati i do 4 mjeseca od kuhanja. Poželjno je naglasiti kako nakon odmrzavanja može biti pomalo vodenasta, stoga se preporučuje da se napravi zasebna zaprška kako bi se podigao okus. Odmrzava se u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, a može se podgrijati u mikrovalnoj ili na štednjaku. Kada se odmrzne, potrebno ju je dobro podgrijati kako bi meso bilo toplo. Također se poslužuje uz svoji sos, pire krumpir i kruh.


Tagovi: