Kako se pravi pizza

Kako se pravi pizza

Kako je pizza pokorila svijet

Kako je nekad siromaška talijanska hrana postala omiljena hrana u cijelom svijetu i kako je postala prvi fast food u svijetu, o tome se pričaju legende, pa pravu istinu o tome kako je pizza pokorila svijet i ne znamo. Bit će da je u svijet otišla zajedno s Talijanima koji su odlazili u svijet, ponijeli su je sa sobom kao komad talijanske duše i kao sjećanje na domovinu iz koje su otišli, vjerovatno trbuhom za kruhom.

Ići van na pizzu je svojevrsni ritual za cijele obitelji, za prijatelje, za skupine mladih. Opojan je miris koji se širi iz vrele krušne peći i slatki isprekidani žamor dok se vrela pizza puši pred vama, nemate vremena za pravi razgovor jer pizu treba pojesti dok je vrela, dok vas mirisi nadjeva i pečenog tankog tijesta omamljuju, a rastopljeni sir se slijeva sa vrelih kriški pizze. I tako je svuda, u svim pizzerijama svijeta od matične Italije do svakog kutka na svijetu do kojeg je stigla.

Da bi pizza bila dobra morate se držati nekih pravila

Kvaliteta svih sastojaka za pizzu mora biti vrhunska, a umješnost pizzayola (majstora za pizzu) na zavidnoj razini. Ako se spremate doma u svojoj kuhinji napraviti pizzu imajte na umu, da bi pizza bila dobra morate se držati nekih pravila, pogotovo zato što u svojoj pećnici ne možete raspiriti visoke temperature iz krušne peći. Važni su kvaliteta brašna, sosa od rajčice (nikako ne koristite kečap), kvaliteta i količina ostalih sastojaka, temperatura pečenja i što dodajete prije pečenja, a što na kraju.

U teoriji možete koristiti bilo koje brašno iako je najbolje talijansko, možete koristiti ili svježi ili suhi kvasac, sol dodajte u brašno, mijesite s toplom vodom i malo ulja, bitno je da tijesto dobro i glatko umijesite da bude elastično, pustite da se tijesto digne i razvaljajte ga tanko. Pizza se može raditi i od integralnog, raženog, miješanog ili pirovog brašna, neće biti lošija, samo drugačija. Suhe začine poput origana i sličnih dodataka možete umiješati u sos od rajčice.

Pizza se u pećnici peče kratko na visokoj temperaturi

Uključite pećnicu na 250°C, razvaljajte tanko tijesto za pizzu bilo da ste ga sami umijesili ili kupili u obližnjoj pekarnici i ne brinite, u vrućoj pećnici će se brzo dignuti. Postavite tijesto na papir za pečenje, premažite ga dnom žlice sosom od rajčice, dodajte ribani topivi sir, i ostale dodatke, ali nemojte pizzu pretrpavati, nije to sendvič i crveni krugovi sosa od rajčice se smiju vidjeti. Pizza se u pećnici peče kratko na visokoj temperaturi, na najdonjoj rešetci.

Pizza je na visokoj temperaturi pečena za 8 - 10 minuta, kroz staklo na osvijetljenoj pećnici možete pratiti kako se rubovi pizze nadižu, napuhavaju i rastu, nemojte je prepeći, jer će okrajci biti nejestivi, a neki baš vole okrajke. Masline, sheri rajčice, listove bosiljka i drugog začinskog bilja dodajete na kraju pečenja, a jednako i grilano povrće koje se često dodaje na vegetarijanske pizze. Ako dodajete listiće špeka i njih dodajete na kraju pečenja.


Tagovi: