Kako radioaktivnost djeluje na čovjeka

Znanost

Kako radioaktivnost djeluje na čovjeka

Zagovornici nuklearne energije rijetko upozore kako radioaktivnost djeluje na čovjeka

Ideja da je nuklearna energija najčišća energija na zemlji nije nova, ali svijet je upoznao i tamnu stranu te energije. Zagovornici nuklearne energije rijetko upozore kako radioaktivnost djeluje na čovjeka i njegov okoliš, uvijek se naglašavaju samo prednosti i korist. Istina, koristi su goleme u medicini i proizvodnji energije, ali i štete u okolišu zbog radioaktivnog otpada ugrožavaju sve živo, pa i čovjeka. Černobilska nuklearna katastrofa je bila velika lekcija za svijet i usporila i zaustavila gradnje nuklearnih elektrana.

Čak i prečesta rendgenska snimanja u dijagnostici mogu pokazati kako radioaktivnost djeluje na čovjeka, jer mogu izazvati mučnine, proljev, groznicu, a kod unosa radioaktivnog joda u štitnjaču i kod unosa stroncija u kosti, može se dogoditi da radioaktivni elementi prodru u organizam. Želudac, crijeva i dijelovi koštane srži su najosjetljiviji na zračenje i brzom reakcijom pokazuju koliko pogubno i razorno zračenje može biti. Mučnina, tumori, genetske promjene i konačno smrt, radioaktivnost je nevidljivi ubojica.

Količina ili doza i vrijeme izloženosti pokazuju kako radioaktivnost djeluje na čovjeka

Izvori radioaktivnog zračenja su svuda oko nas, a i dio kozmičkih zračenja dolazi do nas, ali kraća izloženost manjim dozama ne škodi čovjeku i to saznanje je iskorišteno u dijagnostici i nekim vrstama liječenja. Količina ili doza i vrijeme izloženosti pokazuju kako radioaktivnost djeluje na čovjeka, jer svaka dulja izloženost, kontinuiranim količinama zračenja ili kraća izloženost velikim količinama zračenja za čovjeka i njegov okoliš može biti pogubna. Dakle, najvažnija je doza i vrijeme izloženosti zračenju.

Spoznaje o tome kako radioaktivnost djeluje na čovjeka u medicini je iskorištena na najbolji mogući način i na dobrobit čovjeka i njegovog zdravlja, ali se se medicinska zračenja odvijaju u kontroliranim uvjetima i pod strogim nadzorom. Čak i takva kontrolirana zračenja mogu pokazati neke somatske posljedice, a ponekad i genetske. Djeca su zbog manje tjelesne mase i slabijeg imunološkog mehanizma još osjetljivija i ranjivija na štetne utjecaje zračenja, a nakon černobilske nuklearne katastrofe upravo je kod djece zamijećen učestaliji rak štitnjače.

Kako radioaktivnost djeluje na čovjeka, koji organi najviše stradaju

Unutarnji organi su najviše i najčešće pogođeni, ali ne postoji neki statistički očekivani redoslijed kojim će putovati oštećenja. Kako radioaktivnost djeluje na čovjeka, koji organi najviše stradaju, gubitak kose kod duljeg zračenja, mozak izložen većim količinama zračenja može reagirati pucanjem žila i trenutnom smrću. Radijacija u krvi smanjuje broj limfocita, a posljedice jačoj izloženosti mogu trajati i do deset godina. Štitnjača je naročito osjetljiva na radioaktivni jod. Mučnina, povraćanje i krvavi proljev su prvi simptomi ozračenog probavnog sustava.

Kako radioaktivnost djeluje na čovjeka, srce izloženo velikom zračenju ka i mozak reagirati pucanjem malih krvnih žila, zatajenjem i smrću. Oči su naročito osjetljive, a posljedice zračenja su obično katarakta i druge komplikacije. Tumori se ne jave kod svih osoba koje su bile izložene zračenju odmah, često se javljaju sa vremenskim odmakom, a među najčešćim malignim bolestima, leukemija kao posljedica zračenja je najučestalija, ali i porast drugih vrsta tumora je očekivan nakon velike izloženosti radijaciji.

Tagovi: