Leukemija kod žena- uzrok, simptomi, liječenje

Leukemija kod žena- uzrok, simptomi, liječenje

Leukemija kod žena ima karakteristične simptome

Leukemija je zloćudna bolest krvi, odnosno koštane srži, postoji nekoliko tipova bolesti i mnogo podtipova. Krvne stanice se stvaraju u koštanoj srži, ako neka od krvnih stanica mutira ona postaje kancerogena, a širenjem kancerogenih krvnih stanica nastaje leukemija ili rak krvi. Leukemija kod žena ima karakteristične simptome, obično pogađa dobne skupine između 50 - 70 godina, a simptomi ovise o podtipu leukemije. Kancerogene krvne stanice preplave koštanu srž i onemogućuju stvaranje zdravih stanica, pa nastupa i anemija.

Simptomi koje izaziva leukemija kod žena su vidljivi u zbog anemije blijedoj koži, hladnim rukama, pojačanom i stalnom umaranju, čestim upalama, groznicama i infekcijama, zbog anemije i slabog imuniteta. Zbog zamora i iscrpljenosti i kod laganih aktivnosti bolesnica ostaje bez daha. Na koži se mogu pojaviti modrice i crvene točkice, a sitne ranice (ako puca koža), ogrebotine i posjekotine sporo zacjeljuju. Može biti glavobolja, boli u zglobovima, noćnog preznojavanja, krvarenja iz nosa, otečenosti limfnih čvorova i osjećaj zimice ili groznice (hladnoće).

Kako se dijagnosticira leukemija kod žena

Vaš liječnik već iz rutinske pretrage krvi može posumnjati na leukemiju, ako se to dogodi slijedi obrada i detaljna dijagnostika. Postoji protokol kako se dijagnosticira leukemija kod žena, sve počinje intervjuom o simptomima, zatim slijedi fizički pregled, opipavanje jesu li otečene jetra i slezena ili limfni čvorovi, pregled promjena na koži (osipi, modrice), pregled desni zbog krvarenja. U laboratoriju se radi potpuna krvna slika da se utvrde količine crvenih i bijelih krvnih stanica, a i količina trombocita.

Leukemija kod žena zahtijeva i biopsiju koštane srži, lumbalna ili spinalna punkcija za analizu spinalne tekućine, radiološka snimanja, rendgen, ultrazvuk, CT, a danas se najčešće odmah radi MR. Pošto lijek za leukemiju još ne postoji, na osnovi prikupljenih nalaza, statusa unutarnjih organa koji su možda zahvaćeni bolešću, dobi oboljele pacijentice, te njezinom općem zdravlju prije pojave leukemije radi plan liječenja. Najčešće se kombinira više vrsta liječenja kako si pacijentima olakšalo stanje i sačuvalo snagu za što kvalitetniji život, jer pravog lijeka i izlječenja nema.

Leukemija kod žena i vrste liječenja

Kemoterapija je svakako najčešći oblik liječenja leukemije, a kemikalije u njoj ubijaju stanice raka i tako sprječavaju njihovo razmnožavanje i širenje. Leukemija kod žena i vrste liječenja ovise o trenutnim nalazima, obiteljskoj povijesti oboljelih od bilo koje vrste raka i općem trenutnom stanju pacijentice te prikupljenim nalazima. Ponekada se primjenjuje imunoterapija zasebno ili u kombinaciji sa kemoterapijom. Terapija zračenjem enrgetskim ili rendgenskim zrakama ubija stanice raka i zaustavlja njihov rast i nekontrolirano razmnožavanje i širenje.

Leukemija kod žena se može liječiti i ciljanom terapijom, u kojoj se koriste pametni lijekovi koji napadaju određene dijelove stanica leukemije i djeluju tako da ili prekinu dotok krvi u bolesne stanice ili ih izravno ubijaju. Liječenje se odvija u tri faze, indukcijska faza ima za cilj ubiti što više bolesnih stanica (4 - 6 tjedana), u fazi konsolidacije se ubijaju neotkrivene bolesne stanice (u ciklusima 4 - 6 mjeseci) i terapija održavanja koja traje oko dvije godine.


Tagovi: