Akutna limfocitna leukemija – uzroci, dijagnoza i liječenje

Akutna limfocitna leukemija – uzroci, dijagnoza i liječenje

Akutna limfocitna leukemija - uzroci

Akutna limfocitna leukemija (ALL) je zloćudna bolest koja nastaje zbog prekomjerne proizvodnje nezrelih bijelih krvnih stanica, poznatih kao limfociti, u koštanoj srži. Limfociti su važne stanice imunološkog sustava koje pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Uzrok akutne limfocitne leukemije nije potpuno razumljiv, ali se smatra da je kombinacija genetskih, okolišnih i drugih čimbenika odgovorna za njezin nastanak. Određene genetske mutacije ili abnormalnosti mogu uzrokovati abnormalan razvoj bijelih krvnih stanica, što može dovesti do razvoja leukemije. Izloženost određenim kemijskim tvarima ili zračenju može povećati rizik od razvoja leukemije. Neki imunološki poremećaji mogu povećati rizik od razvoja leukemije. Akutna limfocitna leukemija može se javiti u bilo kojoj dobi, ali je češća kod djece nego kod odraslih. Simptomi uključuju slabost, umor, gubitak teka, povećane limfne čvorove, bolove u kostima ili zglobovima te česte infekcije. Dijagnoza se postavlja krvnim testovima i biopsijom koštane srži, a liječenje obično uključuje kemoterapiju, terapiju zračenjem i, u nekim slučajevima, transplantaciju koštane srži.

Akutna limfocitna leukemija - simptomi

Akutna limfocitna leukemija se iskazuje u simptomima koji mogu varirati od osobe do osobe, ali neki od uobičajenih simptoma su umor i osjećaj slabosti, veća izloženost infekcijama poput upala grla, infekcija uha ili infekcija dišnih putova, groznica i zimica, neobjašnjiv gubitak težine može biti simptom leukemije, bolovi u kostima i zglobovima, povećani limfni čvorovi, te povećana slezena ili jetra. Kako bi se dijagnosticirala akutna limfocitna leukemija, trebaju se obaviti određeni pregledi. Prvo će liječnik pregledati pacijenta i tražiti znakove i simptome leukemije, uključujući uvećane limfne čvorove, slezenu ili jetru. Potom se provode potpune krvne slike koje mogu pokazati abnormalnosti u broju i izgledu krvnih stanica, što ukazuje na prisutnost leukemije. Zatim se provodi biopsija koštane srži, a ovaj postupak uključuje uzimanje uzorka koštane srži iz kosti i njegovo mikroskopsko ispitivanje kako bi se potvrdila dijagnoza leukemije i odredila njezina vrsta i stupanj zrelosti. Sljedeće se provodi citogenetska analiza kako bi se identificirale genetske promjene koje mogu biti prisutne u leukemijskim stanicama.

Akutna limfocitna leukemija - liječenje

Akutna limfocitna leukemija se liječi uz kombinaciju nekoliko terapijskih modaliteta. Glavni cilj je uništavanje leukemijskih stanica, vraćanje normalne funkcije koštane srži te sprečavanje ili liječenje komplikacija povezanih s leukemijom. Kemoterapija je temeljna terapija za akutna limfocitna leukemija. Sastoji se od primjene lijekova koji ubijaju ili sprječavaju rast leukemijskih stanica. Kemoterapija se obično provodi u nekoliko ciklusa, s različitim kombinacijama lijekova. Zračenje se može koristiti kako bi se ciljano uništile leukemijske stanice, posebno u područjima koja su teže dostupna kemoterapiji, poput središnjeg živčanog sustava. Transplantacija koštane srži može se koristiti u određenim slučajevima, posebno kod pacijenata koji su u visokom riziku od recidiva nakon standardnog liječenja. To uključuje transplantaciju matičnih stanica od donora koji ima kompatibilnu tkivnu tipizaciju s pacijentom. Lijekovi, kao što su inhibitori tirozin kinaze, ciljaju specifične molekularne promjene prisutne u leukemijskim stanicama, a mogu se koristiti kao dio terapije, osobito kod pacijenata s određenim genetskim abnormalnostima. Imunoterapija je terapijski pristup koji koristi imunološki sustav tijela kako bi prepoznao i uništio tumorske stanice, a to može uključivati ​​primjenu specifičnih antitumorskih antitijela ili stimulaciju imunološkog odgovora tijela na leukemijske stanice.


Tagovi: