Kako rade crijeva – Kako radi probava

Ljubav i veze

Kako rade crijeva - Kako radi probava

Crijeva rade dobro ako im osiguramo zdravu hranu

Ljudska anatomija je nalik vrlo funkcionalno dizajniranom stroju, a u tom stroju probavni sustav je nalik kotlovnici sa velikom peći (želudac) i sustavom vrlo funkcionalno raspoređenih cijevi. Ako se čovjek dobro brine za svoje tijelo i zdravo se i umjereno hrani taj sustav savršeno radi. Crijeva rade dobro ako im osiguramo zdravu hranu, jedemo redovito i raznovrsno i dovoljno se krećemo da sagorimo unešene kalorije. Uzroci crijevnih bolesti mogu biti virusi, bakterije, gljivice i paraziti, ali i stres.

Ljudska crijeva su duga oko 8,5 metara, ali nisu opremljena za prejedanje, a hrana natrpana u žurbi i nervozi im ne čini dobro. Tanko crijevo je najduže, dugo je oko pet metara i hrana kroz njega prlazi 4 – 5 sati, ovisno o tome kakvu hranu jedemo. Tanko crijevo se sastoji iz tri dijela, dvanaesterca u kojeg se ulijevaju probavni sokovi jetre i gušterače, srednjeg dijela jejunuma i završnog dijela ileuma iz kojeg hranjivi sastojci iz hrane ulaze u krv.

Iz tankog crijeva probavu nastavlja i dovršava debelo crijevo

Kretanje hrane kroz tanko crijevo omogućuje naizmjenično stezanje i širenje crijevnih mišića koje hranu potiskuje kroz crijevo. Obzirom da se sva hrana ne razgradi u tankom crijevu ona prelazi u debelo crijevo, iz tankog crijeva probavu nastavlja i dovršava debelo crijevo koje upija i vodu koja od otpadnih i neprerađenih tvari oblikuje fececes i izbacuje ga kao izmet. Za ljudsko zdravlje je od životne važnosti redovito pražnjenje izmeta, a bolesti izlaznog dijela često nastaju zbog zatvora ili proljeva.

Debelo crijevo je dugačko oko 1,5 metara, a sveukupna dužina crijeva je oko 6,5 metara, no nakon smrti zbog gubitka elastičnosti ta dužina se protegne i na 8,5 metara. Ove dužine variraju i ovise o prehrambenim navikama, mesožderima se hrana brže probavlja pa joj treba kraći put od ulaza hrane do izlaza izmeta, dok biljojedi ili vegetarijanci trebaju više vremena za probavu pa im je i put od ulaska hrane do izlaznog otvora ili čmara duži.

I najkruća hrana iz tankog crijeva u debelo crijevo stiže u polutekućem stanju

Crijevni sustav je na unutarnjim zidovima sastavljen od mišićnih vlakana i crijevnih resica koje su premrežene krvnim i limfnim žilama, izvana je pun nabora i vijuga, a u svakoj vijugi hrana se zadržava oko 30 minuta, miješa se i prerađuje da bi se prebacila u sljedeću vijugu. I najkruća hrana iz tankog crijeva u debelo crijevo stiže u polutekućem stanju, jer oko 20 milijuna malih žlijezda u crijevnom zidu izlučuju 6 – 10 litara probavnih sokova u tanko crijevo.

DIjelove hrane koji se ne probave sokovima u tankom crijevu, prerađuju bakterije u debelom crijevu u kojem žive dobre i loše bakterije, a ravnoteža među njima je uvjet zdravlja debelog crijeva. Crijevna mikroflora se u vrijeme porasta raka u debelom crijevu treba poboljšavati unosom dobrih bakterija koji se zovu probiotici. Probiotici su živi mikroorganizmi koji se oduvijek koriste u konzerviranju hrane i fermentiranju mliječnih proizvoda koji uz njih imaju i druge hranjive sastojke i mikroelemente.

Tagovi: