Kako dolazi do pojave Crohnove bolesti – Simptomi, liječenje i prehrana kod Crohnove bolesti

Kako dolazi do pojave Crohnove bolesti - Simptomi, liječenje i prehrana kod Crohnove bolesti

Crohnova bolest - uzrok

Crohnova bolest je upalno stanje unutar probavnog trakta, koja se može javiti bilo oko analanog područja ili oko usana. Može zahvatiti bilo koji dio crijeva, bilo debelog ili tankog crijeva, ali nije ograničena samo na njih, već može zahvatiti različite dijelove probavnog sustava. Uzrok nije potpuno jasan, ali vjeruje se da je multifaktorski, što znači da su u njenom razvoju vjerojatno uključeni genetski, okolišni i imunološki čimbenici. Osobe koje imaju obiteljsku povijest Crohnove bolesti imaju povećan rizik od obolijevanja. Imunološki sustav igra ključnu ulogu u Crohnovoj bolesti, gdje dolazi do nepravilnog odgovora imunološkog sustava na normalne tvari u crijevima ili na bakterije u crijevima, što dovodi do kronične upale. Simptomi mogu varirati ovisno o tome koji dio probavnog sustava je pogođen, ali mogu uključivati ​​bol u trbuhu, proljev, krvarenje iz rektuma, gubitak težine, umor, groznicu i nedostatak apetita. Crohnova bolest može biti vrlo teška i može značajno utjecati na kvalitetu života pacijenta.

Crohnova bolest - simptomi

Simptomi Crohnove bolesti mogu varirati ovisno o tome koji dio probavnog sustava je pogođen i koliko je teška bolest. Osobe s Crohnovom bolešću često doživljavaju bol u trbuhu, koja može biti grčevita i intenzivna. Bol se obično pojavljuje u donjem desnom dijelu trbuha, ali može biti prisutna i na drugim mjestima. Kronični proljev je česti simptom, a proljev može biti blag ili težak, s učestalim odlascima u WC i promjenjivom konzistencijom stolice. Crohnova bolest može uzrokovati i krvarenje iz rektuma, osobito tijekom pogoršanja bolesti. Krv može biti svježa ili crna, ovisno o tome gdje je upala lokalizirana. Mnogi pacijenti doživljavaju gubitak težine kao posljedicu smanjenog apetita, poteškoća u probavi hrane i kronične upale. Umor je čest simptom Crohnove bolesti, često povezan s kroničnom upalom i gubitkom hranjivih tvari. Osobe mogu povremeno imati groznicu, posebno tijekom pogoršanja bolesti. Crohnova bolest može uzrokovati kod nekih pacijenata i gubitak apetita, što može doprinijeti gubitku težine i nedostatku hranjivih tvari.

Crohnova bolest - liječenje

Kako bi se tretirala Crohnova bolest, potrebno je primijeniti nekoliko promjena u načinu života te koristiti određene medicinske terapije. Kod Crohnove bolesti se koristi određeni lijekovi za kontrolu upale, smanjenje simptoma i održavanje remisije, a to uključuje antiupalne lijekove kao što su sulfasalazin, mesalazin i kortikosteroidi za smanjenje upale, imunosupresive poput azatioprina i metotreksata, te antibiotike za liječenje bakterijskih infekcija. Osobe s Crohnovom bolešću mogu imati koristi od smanjenja stresa, redovite tjelesne aktivnosti i adekvatnog sna. To može pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života. Prehrana igra važnu ulogu u upravljanju simptomima Crohnova bolest. Kod ove vrste prehrane, bitno je smanjiti unos namirnica bogatih fermentabilnim oligosaharidima, disaharidima, monosaharidima i poliolima, jer to može pomoći u smanjenju simptoma poput nadutosti, plinova i proljeva. Konzumiranje manjih obroka može olakšati probavu i smanjiti opterećenje probavnog sustava. Osobe s Crohnovom bolešću trebale bi izbjegavati namirnice koje izazivaju pogoršanje simptoma, a to uključuje začinjenu hranu, prženu hranu, mliječne proizvode ili namirnice bogate vlaknima. Također je bitno povećati unos tekućine, pogotovo vode, za prevenciju dehidracije, osobito tijekom epizoda proljeva.


Tagovi: