Šta su hemoroidi kako nastaju

Šta su hemoroidi kako nastaju

Šta su hemoroidi

Hemoroidi su nabubreni jastučići u rektalnom kanalu i na rubu rektalnog kanala u kojima se nalazi krv. Stručno se nazivaju i otečeno kavernozno tkivo oko anusa i u samom anusu. U velikoj većini slučajeva nastanak ovih krvlju ispunjenih jastučića nećete ni osjetiti, no stvari se mogu i zakomplicirati i postati itekako bolne.

Tkivo koje se nalazi u debelom crijevu ima svoje krvne žile koje pomažu u stimulaciji crijeva za izlučivanje fekalija, stolice. Veće naprezanje kod obavljanja velike nužde može uzrokovati punjenje jastučića krvlju i stvoriti hemoroide. To se često događa kada je tvrda stolica dulje vrijeme pa je kod fektacije potrebno tiskanje. Spužvasto tkivo rektalnog kanala vrlo je osjetljvo i dugotrajan zatvor, te dugotrajna tvrda stolica mogu uzrokovati veliki napor kod vršenja nužde.

Veliko napinjanje stvara povećani tlak u hemoroidalnim čvorovima što uzrokuje punjenje krvlju i njihovo povećanje. Hemoroidi mogu nastati u analnom otvoru, no mogu nastati i izvan analnog otvora na samom čvoru, te mogu uzrokovati i krvarenje tokom obavljanja nužde.

Kako nastaju hemoroidi

Hemoroidi nastaju prilikom velikog naprezanja kod obavljanja velike nužde u najvećem broju slučajeva, no postoje i drugi rizični faktori koji dovode do njihovog nastanka. Trudnoća je rizično razdoblje kod svake žene u kojem hemoroidi nastaju zbog pritiska bebe na organe u abdomenu pa se tako smanjuje stimulacija crijeva i njihova pokretljivost i dolazi do neredovite i tvrde stolice.

Loše prehrambene navike nezdravom i nekvalitetnom hranom koja je siromašna vlaknima također dovodi do neredovitog pražnjenja i stvaranja hemoroida. Sjedalački način života i nedostatak tjelesne aktivnosti svakako utječe na lijenost crijeva i pojavu zatvora i neredovite stolise, a uz to i ovakve navike smanjuju prokrvljenost u cijelom tijelu, a ne samo u probavnom sustavu.

Genetski faktor je preduvjet mnogima da u vrlo ranoj mladosti započnu borbu s hemoroidima, a težak fizički rad i fižičko naprezanje također dovode do punjenja spužvasog tkiva u anusu i oko anusa. Pretilost i pretjerana tjelesna težina s povećanim masnim tkivom dovode probavni sustav u stanje statičnosti i masti u adbomenu pritišču područje zdjelice i tako sprečavaju normalno pražnjenje crijeva. Kronične bolesti jetre i srca, sklonost proširenim venama su kronične bolesti koje mogu utjecati na nastanak hemoroida.

Unutarnji i vanjski hemoroidi razlika

Naprezanja kod vršenja velike nužde mogu dovesti i do kroničnog stanja gdje hemoroidi izlaze iz anusa te su vidljivi na čmaru kao nabubreni čvorići isunjeni krvlju. Osim mjesta položaja razlika između unutarnjih i vanjskih hemoroida je da unutarnji mogu izazvati krvarenje, dok vanjski izuzetno rijetko izazovu krvarenje.

Razlika između unutarnjih i vanjskih hemoroida može biti i u veličini i načinu kako bole. Često unutarnji hemoroidi kad izazovu krvarenja mogu izazvati i bolna peckanja jer je mjesto gdje su prsnuli nadraženo izlaženjem stolice, pa zarastanje bude dugotrajno i svaka sljedeća stolica može izazvati strah od daljnjeg krvarenja, pa se osobe često nećkaju da li da vrše nuždu ili ne. Velika je greška ne vršiti nuždu jer će stolica biti sve tvrđa i tvrđa, pa će se situacija svakako pogoršati, stolicu treba imati redovito.

Kod vanjskih hemoroida krvarenja su rijetka, no bolovi mogu biti jači nego kod unutarnjih jer je upaljeno mjesto i spužvasti jastučić izvan anusa te je vrlo osjetljiv na svaki dodir, a trljanje tokom hodanja i tokom sjedenja, pa čak i ležanja se ne može izbjeći već treba smiriti upalni proces i obratiti se liječniku za pomoć.


Tagovi: