Kako prepoznati ovisnika o kokainu

Kako prepoznati ovisnika o kokainu

Kako prepoznati ovisnika o kokainu i drugim drogama

Kako prepoznati ovisnika o kokainu i drugim drogama? Kokain, sintetička psihoaktivna tvar, djeluje na središnji živčani sustav, a zbog svog stimulativnog djelovanja jedna je od najkonzumiranijih i najopasnijih droga na svijetu. Što je djelovanje brže i jače, veća je vjerojatnost nastanka ovisnosti. Objavljene studije su pokazale da ovisnik o kokainu ne može pokazati očekivane pozitivne ili negativne emocije. Njegova uporaba izaziva osjećaj svemoći, uzbuđenja, nedostatka apetita i sna. Naime, kokain ima tri vrste djelovanja, anestetičko, kardiovaskularno i djelovanje na srednji živčani sustav.

Ovi učinci, budući da izazivaju pozitivne senzacije, utječu na stvaranje zavisti, ali i doprinose razdražljivosti, zbunjenosti i nemiru. Konzumacija kokaina ima dugotrajan učinak na mozak, tijelo i sve organe. Uz snažan destruktivni učinak na mozak, kokain izaziva brojne promjene. Zato je važno znati kako prepoznati ovisnika o kokainu, ima li novih usvojenih navika. Obitelj i prijatelji moraju biti svjesni ovih promjena u ponašanju pojedinca i tražiti načine na koje mogu pomoći.

10 znakova kako prepoznati ovisnika o kokainu

Postoji nekoliko uobičajenih znakova kako prepoznati ovisnika o kokainu. U početku osoba koja proba kokain doživi tahikardiju, grčeve i visok krvni tlak. Postoji nedostatak apetita i sna. Primjetni su tamni, duboki podočnjaci, suha usta i natečen nos s tragovima droga. Kada ovisnik nije pod utjecajem kokaina, uočava se određena vrsta apatije, kao i nespremnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Mogu se primijetiti i česte halucinacije. Do gubitka obiteljskih veza dolazi jer ovisnik ne prihvaća savjete bliskih ljudi, niti ga zanima što drugi misle ili govore o njemu. Postoji razdražljivost ili bijes iz trivijalnih razloga. Suočen sa željom za drogom, ovisnik ne mari ni za jedan drugi aspekt života i spreman je drogirati se u bilo koje doba dana i noći, bez brige o posljedicama. Sljedeći važan pokazatelj kako prepoznati ovisnika o kokainu je depresija.

Osjećaj straha, manija progona ili čak želja za samoubojstvom su u svijesti ovisnika koji se osjeća sigurnim samo u društvu drugih ovisnika ili pod utjecajem kokaina. Anksioznost je jako izražena, ovisnik postavlja ciljeve koje ne može ispuniti, a zbog nesposobnosti rješavanja problema frustriran je i pribjegava drogama. Ovisnikova opsesija i tjeskoba muče ga do te mjere da ne može misliti ni na što osim na kokain. Ova opsesija je toliko izražena da dominira cjelokupnim ponašanjem. Neuspješni pokušaji prevladavanja ovisnosti dovode osobu do potpunog osjećaja bespomoćnosti. Sve to utječe na društveni život, pa se pojedinac često udaljava od poznanika i prijatelja, sklon je nasilničkom ponašanju i kriminalu.

Kako prepoznati ovisnika o kokainu i simptome ovisnosti

Budući da je ovo najopasnija vrsta droge, ključno je znati kako prepoznati ovisnika o kokainu. Ovisnicima koji dulje vrijeme koriste kokain potrebna je sve veća količina da bi imali isti učinak. Istodobno, dugotrajni korisnici imaju poremećene mentalne funkcije, nesposobnost pažnje i pamćenja. Među ostalim, niz je tjelesnih problema vezanih uz kroničnu konzumaciju kokaina, među kojima su najčešće kardiovaskularne i respiratorne tegobe, mučnine, infekcije itd. Kronični problemi ovise o učestalosti uporabe kokaina i dugotrajnoj upotrebi.

Znati kako prepoznati ovisnika o kokainu ključno je za početak liječenja. Česta konzumacija nanijet će ogromnu štetu zdravlju, ali i svim drugim područjima života, rada, življenja i osobnih odnosa. Povećanje učestalosti i intenziteta konzumacije kokaina pokazatelj je da treba biti vrlo oprezan kada dođe do promjene ponašanja osobe za koju sumnjamo da je ovisna. Liječenje se provodi na standardni način za sve pojedince, tretmani uključuju aspekte gdje je detoksikacija uključena kao jedna od važnih faza procesa. Uvijek je potrebno biti posebno oprezan, jer se i nakon nekoliko mjeseci liječenja ovisnik može vratiti starim navikama.


Tagovi: