Kako prepoznati ovisnika o speedu

Kako prepoznati ovisnika o speedu

Pošto veoma različiti profil ljudi konzumira speed, teško je odrediti pravilnu demografsku karakterizaciju. U klopku konzumacije navedene droge mogu upasti svi - od mladih osoba i studenata do odraslih i obiteljskih ljudi. I dok se nekada smatralo da je speed bio droga koja je dostupna samo za one dubljeg džepa, danas to više nije istina. Droga je danas dostupnija više nego ikada prije, što znači da su i same cijene regulirane. Kako izgleda ovisnik o speedu? Generalno veoma je teško primijetiti određene razlike, osobito ako se ne radi o osobi koja nam nije bliska.

Stručnjaci navode kako ovisnici o speedu često mijenjaju način ponašanja, način izražavanja i često se ne nose dobro s svakodnevnim životom. Ovisnikom se smatraju sve osobe koje zapravo i znaju štetne posljedice konzumacije psihoaktivnih tvari, no ne mogu se samostalno odviknuti od same konzumacije. Ovisnik o speedu se može prepoznati po sljedećim stavkama: Iznenadnom agresivnom ponašanju, povlačenju u sebe, izbjegavanju svakodnevnih obveza, naglim promjenama raspoloženja, stalnom spavanju, traženju novca, manjku higijene, crvenim očima i raširenim zjenicama, problemima s disanjem, pozitivnim testovima na drogu.

Speed kao droga pripada u psihostimulanse koji se nalaze u grupi amfetamina, što znači da korisniku daje osjećaj zadovoljstva prilikom korištenja. Prema molekulskoj strukturi speed je veoma sličan dopaminu, i upravo zato je mnogima najdraža droga. Radi slične strukture, sami speed može istisnuti dopamin iz njegovih receptora na stanicama, što može uzrokovati opuštanje onda kada nije prirodno proizveden. Ovdje dolazi do nekontrolirane proizvodnje, što može dovesti do poremećaja u osnovnim fiziološkim funkcijama organizma.

Koje simptome proživljava ovisnik o speedu? Speed će nakon uzimanja uzrokovati sljedeće simptome: Ubrzane otkucaje srca, povišeni krvni tlak, širenje zjenica, uklanjanje pospanosti, povećavanje osjećaja euforije kao i samouvjerenosti. Ovisnik o speedu čestim korištenjem može ostaviti trajne posljedice na svoji organizam. Speed svakako djeluje na živčane stanice mozga, stoga je važno napomenuti da već i povremeno korištenje može uzrokovati propadanje moždanih stanica.

Ova vrsta droge ne izaziva fizičku, već psihičku ovisnost - osoba uvijek traži onaj "high" osjećaj zadovoljstva. Osoba koja uživa u konzumaciji speeda svakako će imati sljedeće posljedice: Gubitak tjelesne težine radi manjka apetita, slabljenje imuniteta i razvoj infekcija, kronična neispavanost, poteškoće s radom bubrega, razvoj koronarnih problema, ispadanje zubiju, depresija, paranoja, slabije pamćenje, agresivno ponašanje, smanjen kapacitet pluća, vidljive promjene na koži.

Samo liječenje je moguće, no potrebno je naglasiti kako je riječ o dugotrajnom te zahtjevnom procesu. Ovisnik o speedu prolazit će kroz težak period odvikavanja radi svoje psihičke ovisnosti. Svi ovisnici moraju proći kroz takozvani apstinencijsku krizu koja zahtjeva izolaciju od okoline. Ovisnik o speedu mora prostati na odvikavanje, a sami proces odvikavanja će uključivati sljedeće faze: Registraciju u odabranu ustanovu, detoksikacija organizma, odvikavanje od droge, resocijalizacija s drugima.

Nakon što ovisnik dogovori određeni program za odvikavanje slijedit će mjeseci pročišćavanja kao i prilagodbe organizma na stanje bez droge. Poslije navedenog slijedi razgovor sa psihijatrom kako bi se otkrili sami razlozi za uzimanje droge. Zadnji korak u liječenju je resocijalizacija, što znači da ovisnik mora popraviti narušene odnose i vratiti se u normalan život. Ovisno o stanju, ovisnicima se mogu prepisati antidepresivi ili anksiolitici kako bi se lakše nosili sa simptomima nastale depresije i anksioznosti. Što ako ovisnik ne želi samostalno zatražiti pomoć? Tada je potrebno obratiti se centru za prevenciju ovisnosti i zatražiti stručnu pomoć.


Tagovi: