Tjeskoba – uzrok, simptomi i liječenje

Tjeskoba - uzrok, simptomi i liječenje

Što je tjeskoba i koji su njeni uzroci?

Tjeskoba se može opisati kako izuzetno neugodan osjećaj koji se često pojavljuje radi pretjerane brige, nemira, strepnje, napetosti ili nekim drugim okolnostima koje mogu uznemiriti ili brinuti osobu. Tjeskoba je također i naziv za ono što mi danas znamo kao anksioznost, i zapravo je riječ o najčešćem psihičkom poremećaju koji može znatno narušiti kvalitetu života pojedinca. Osobe koje pate od navedenog stanja se često pitaju kako se mogu osloboditi njenih ralja. I dok odgovori često dolaze u savjetima kako treba izbjegavati stres, osjećaj pritiska i gušenja od obaveza, istina je da je to lakše reći nego učiniti.

Danas se rijetko koja osoba može nositi s poteškoćama koje dolaze sa svakodnevnim životom, što navedeno stanje svrstava u najčešći psihički poremećaj danas. Koji su najčešći uzroci tjeskobe? Koliko god ona može nastati radi stresa, pritiska, brige i raznih drugih teških emocija, ona isto tako može biti genetski određena. Istraživanja također pokazuju da se stanje anksioznosti ili tjeskobe može pojaviti češće kod djece koja odrastaju u disfunkcionalnoj obitelji. Uzrok tjeskobe se može utvrditi s razgovorom kod psihologa.

Tjeskoba i koji su njeni simptomi?

Navedeno stanje se može razlikovati ovisno o intenzitetu kao i psihičkim i fizičkim simptomima. Najčešći psihički simptomi su: Tjeskoba i osjećaj nemira, strah od gubitka kontrole nad nečim, manjak samopouzdanja, iracionalni strahovi, osjećaj razdražljivosti, emocionalna nestabilnost, osjećaj sumnjičavosti i bespomoćnosti. Svi navedeni psihički simptomi se mogu još dodatno zakomplicirati ako dođe do paničnog napadaja. Osoba koja pati od tjeskobe se često naziva kroničnim pesimistom. Navedeno stanje često utječe na racionalno razmišljanje, što znači da osoba ne vidi rješavanje problema, već samo najgore scenarije.

Tjeskoba je isto tako uvijek popraćena s dodatnim fizičkim simptomima. Osobe će tako nerijetko osjetiti napetost u mnogim dijelovima tijela, a uz napetost mogu doći i sljedeći simptomi: Iscrpljenost, vrtoglavica, mučnina, poteškoće sa spavanjem, probavne smetnje, ubrzan rad srca, pretjerano znojenje, poteškoće sa disanjem. Fizički simptomi mogu biti izuzetno opasni. Osjećaj straha i napetosti mogu dovesti osobu do paralizirajućeg osjećaja bespomoćnosti, a on može dovesti do razvoja mnogih bolesti i još težih psihičkih poremećaja koji mogu naškoditi osobi.

Tjeskoba i kako se ona dijagnosticira i liječi?

Često kada osobe primijete da imaju problema same se jave psihologu, no pravi problem nastaje kada osobe koje pate od tjeskobe misle kako će navedeno stanje proći kao što je i došlo. Sama dijagnoza tjeskobe se radi preko razgovora sa psihologom koji će skupa s osobom naći zajedničko rješenje. Tjeskoba se naravno može liječiti, ali potrebno je na vrijeme zatražiti pomoć kako ona ne bi prerasla u kroničnu depresiju. Kako izgleda liječenje od tjeskobe? Tjeskoba se najčešće liječi u kombinaciji lijekova i psihoterapije.

Bihevioralna terapija se zadnjih godina pokazala kao uspješnom metodom liječenja jer uspijeva promijeniti ponašanje kao i mišljenje osobe. Često se isto tako rade grupe osoba koje su prošle kroz slične scenarije u životu, što dovodi do toga da se međusobno ohrabruju. Mnoge osobe koje pate od tjeskobe također uče i tehnike opuštanja i pravilnog disanja kako bi se znale ubuduće nositi s izazovnim i njima teškim situacijama. Ako možda primijetite neke od gore navedenih simptoma nemojte se ustručavati potražiti pomoć.


Tagovi: