Koje vrste ovisnosti postoje – Kako liječiti ovisnika

Koje vrste ovisnosti postoje - Kako liječiti ovisnika

Dvije su osnovne vrste ovisnosti psihiča ili fizička

Robovanje raznim ovisnostima uništava osobni život, razara obitelji, ovisnike čini društveno socijalno neprilagođenima i neučinkovitima i dovodi do općeg propadanja fizičkog i psihičkog. Dvije su osnovne vrste ovisnosti psihička i fizička, a često se one međusobno isprepliću. Fizička ovisnost se manifestira tjelesnim senzacijama ako ovisnik ne uzme stimulans o kojem je ovisan i s vremenom tijelu treba sve veća količina tvari o kojoj je ovisan da bi umirio tjelesnu žudnju za supstancom koju uzima.

Psihička ovisnost po tjelesnim reakcijama nalik onima koje se vide kod vrste ovisnosti fizičkih konzumenata, dakle i psihičkom ovisniku nedostaje ono o čemu je ovisan, a to može biti ovisnost o nekoj osobi (ovisničke veze), ovisnost o televiziji, igranju igrica, internetu, mobitelu, poslu (radoholičarstvo) ili ovisnost o bilo čemu drugome. Liječenje je uvijek dugotrajno, često vrlo složeno, nema garancije za izlječenje, a često liječenje krene smjerom zamjene jedne ovisnosti nekom drugom ovisnosti, a i povratak liječenih ovisnika na stare navike je vrlo čest.

Koje su najčešće vrste ovisnosti

Budimo realni, čovjek bilo koju svoju naviku može pretvoriti prvo u potrebu, pa onda u ovisnost, ali je korisno znati koje su najčešće vrste ovisnosti i kako se liječe. Alkol i duhan se smatra legalnim drogama pa je i ovisnost o alkoholu i nikotinu najraširenija, slijedi ih ovisnost o kockanju, kofeinu, o seksu, o radu, o tehnologiji, o hrani, o drogama, o lijekovima, a netko drugi bi možda priložio i širi i duži popis raznih ovisnosti.

Nabrojane vrste ovisnosti prate i specifični simptomi, posljedice svih ovisnosti mogu biti razorne, a odvikavanje mukotrpno, dugotrajno i neizvjesno. Liječenje ovisnosti ovisnosti je moža otežano i osudom društva koje svim ovisnicima dijele etikete kao žig srama. Psihčka ovisnost se manifestira kao vezanost za neku tvar, osobu, vrstu ponašanja ili određenu aktivnost. U toj skupini ovisnosti su kockanje, igranje igrica, ovisnost o hrani, radoholičarstvo i razne druge, slične ovisnosti kojima osobe zatrpavaju nedostatak nečega drugoga u sebi.

Fizičke vrste ovisnosti koje stvaraju nezadrživu potrebu za nekom tvari

Akohol, nikotin, droge, kofein pa i hrana ili određeni lijekovi izazivaju stvarnu žudnju, jer stvaraju fizičke vrste ovisnosti koje stvaraju nezadrživu potrebu za nekom tvari koja ovisnike stimulira, tješi, stvara mu ugodu. Uskrata tih tvari uvijek ima slične simptome kao što su tremor, drhtavica, tjeskoba, mučnina, nesanica, čak i fizička bol zbog uskrate. Ovisnost bilo koje vrste pogubno djeluje na fozičko i na psihičko zdravlje, ali pogađa ne samo pojedinca ovisnika nego i obitelj i širu zajednicu.

Liječenje bilo koje vrste ovisnosti uključuje medicinsku pomoć, psihoterapijsku i psihosocijalnu pomoć, često i obiteljsku psihoterapiju, priključivanje ciljanim grupama podrške, promjenu životnih navika, često i promjenu okoline, i svakako uključivanje raznih vrsta radne terapije i fizičkog vježbanja. Moguće su i neke nasljedne osobine krive za ovisnički životni put, ali je ogroman i utjecaj okoline, a kombinacija genetskih kombinacija i utjecaja okoline još više otežava liječenje. Treba pri liječenju uzeti u obzir psihičke, neurobiološke i društveno kulturološke faktore.


Tagovi: