Kokain – kako se proizvodi i koliko ostaje u krvi

Ljepota i zdravlje

Kokain - kako se proizvodi i koliko ostaje u krvi

Što je kokain?

Kokain spada u kategoriju stimulativnih droga odnosno psihoaktivnih droga koji kod korisnika izaziva osjećaj kratkotrajne euforije i pričljivosti te ga ispuni novom dozom energije, no od negativnih efekta može izazvati ubrzano kucanje srca i povišeni krvni tlak, što može biti opasno po život. Može se jako lako postati ovisan o kokainu te često nakon što ste jednom ili dvaput ga konzumirali početi ćete tražiti za njime sve više i više, stoga čovjek treba biti jako oprezan kada je to u pitanju. Čak pola grama kokaina koji kroz nos konzumirate može kod korisnika prouzročiti smrtni ishod.

Ulična imena kojima se naziva ova droga su koka, lajna, bijelo, snješko i slično. Kokain se može konzumirati kroz pušenjem, oralno, intrazalano, inhalacijom i injektiranjem, no to ovisi koji tip kokaina konzumirate jer neki mogu ako primjerice ga inhalirate mogu biti otrovni. U nastavku ćemo vam više reći o tome kako se on proizvodi i koliko dugo ostane u krvi.

Kako se proizvodi kokain?

Kokain se dobiva iz biljke koke koja raste u južnoameričkim zemljama. Za proizvodnju kokaina, listovi se beru i natapaju u benzin i druga otapala kako bi se ekstrahirao kemijski kokain hidroklorid. Lišće se zatim ocijedi i pomiješa s vapnom i cementom kako bi se dodatno ekstrahirala aktivna kemikalija. Listovi se obično ponovno natapaju prije posljednjeg cijeđenja.

Na kraju, listovi se procijede, a dobiveni proizvod se zagrijava ili suši i preša u cigle za distribuciju.
Da bi se napravio crack, amonijak, kiseline i ulja dodaju se u kokainu hidrokloridu s mješavinom koja uključuje tvari poput sode bikarbone. Smjesa se zatim zagrijava ostavljajući kristalizirani oblik kokaina. Poneki proizvođači će u kokainu ubaciti dodatne sastojke kako bi dobili na količini i prodali veći broj svojeg proizvoda. Ti dodatni sastojci mogu biti brašno, kukuruzni škrob, talk i sodu bikarbonu. U ovom trenutku, čistoća kokaina je smanjena, a krajnji proizvod je miješana vrećica tvari u rasponu od beskorisnih do otrovnih.

Koliki dugo ostaje kokain u krvi?

Kokain možete na razne načine konzumirati, no kada će započeti efekt djelovanja ovisno u potpunosti o tome kako ga konzumirate. Ukoliko ga inhalirate kroz nos ili ga žvačete, učinak će započeti već za minutu do 3 minute. Dok ukoliko ga pušite ili ga ubrizgavate već za par sekundi ćete primijetiti prve efekt djelovanja. Što prije uđe u u vaš krvotok to će prije krenuti djelovati. Jer ako ga šmrčete ili žvačete treba više vremena jer mora ponajprije proći kroz sluz, pa kožu i kroz sva ostala tkiva, dok kada ga pušite ili ubrizgavate u ruku ulazi direktno u vaš krvni tok. Efekti traju 5 do 30 minuta, no to opet ovisi kako konzumirate kokain.

Ukoliko ga šmrčete ili žvačete traje duže, otprilike 15 do 30 minuta. No, ako ga ubrizgavate ili pušite traje 5 do 15 minuta. Ova droga se na testu može otkriti od 2 do čak 10 dana. Ukoliko se testira urin, može se otkriti droga do 4 dana, ako je krv ili slina se testira tada do 2 dana, i ako se testira kosa tada se može do 3 mjeseca testirati. Ova droga znači u krvi ostaje do 2 dana.

Tagovi: