Kako prepoznati da se netko drogira

Kako prepoznati da se netko drogira

Droga kod početnika narkomana nažalost nešto je što će roditelji i prijatelji prepoznati kod djeteta. Promjene u ponašanju su česte, od povučenosti, razdražljivosti pa čak i do agresivnosti dolazi kod početnika narkomana jer nisu naviknuti skrivati tu svoju lošu naviku i nisu svjesni što im se događa s tijelom i mozgom. Vrlo često su vani do kasnih sati bez obzira na školske i druge obaveze koje su počeli zanemarivati, ocjene su pale i učenje ih ne interesira.

Ako ste prije bili bliski sada se udaljava od vas bez obzira jeste li roditelj ili školski prijatelj, uklopljen je u neko svoje drugo društvo s kojim dijeli sve ono što je prije dijelio s vama. Obično ne želi razgovarati, a kada i razgovara izbjegava kontakt očima jer podsvjesno zna da je loše to što radi i služi se lažima i izmotavanjima. Oni vještiji govore rečenice koje vi želite čuti.

Od fizičkih znakova droga koje se javljaju su krvave oči, sužene ili raširene zjenice, te kronična upala očiju koje ćete primjetiti kod početnika narkomana. Pronašli ste paketić bijelog praha, tablete nepoznatog porijekla, spaljenu aluminijsku foliju, lijekove koji nisu na recept imate potvrdu da početnik narkoman živi u vašoj blizini i ako mu želite pomoći trenutak je da ga isčupate iz ralja droge dok nije dublje zaglibio.

Kronični narkoman ima više iskustva od početnika narkomana jer je naučio skrivati svoju ovisnost. Međutim, ako još uvijek živi sa obitelji iz doma će pokrasti sve što može kako bi kupio skupe droge, pa ako vam nestaju vrijedne stvari iz doma ako do sad niste shvatili što se događa sad ste se uvjerili.

Osoba koja je kroničan narkoman i kome je droga svakodnevna zabava duboko je zagazio u svijet iz kojeg će se teško sam isčupati bez nečije pomoći. Često se osobe koje se drogiraju odlaze iz svojih obitelji i žive u komunama ili kao beskućnici, zapuštenog su izgleda, u stanju nadrogiranosti su im raširene zjenice, nisu zainteresirani za ono što se događa oko njih, napustili su školu i sve svoje obaveze, a dugi rukavi su prisutni i tokom ljeta kako bi se pripkrili ubodi i rane.

Često su skloni uključivati se upljačke i provale kako bi došli do vrijednih predmeta koje mogu prodati kako bi kupili nove doze droga, a skloni su i agresivnom ponašanju.

Droga je nažalost postala svakodnevnica, čak i u osnovnim školama gdje osobe koje prodaju drogu pronalaze svoje nove klijente. Djeca su vrlo lakovjerna i u dobi osnovne škole prolaze fazu puberteta i već samim time osjećaju promjene koje se dešavaju s njihovim tijelom i mnogi su nezadovoljni svoji izgledom i depresivni su. U takvom stanju djeca su laka meta dilerima koji će prvih par doza djetetu dati besplatno samo da ga navuće na osjećaj ushićenosti i daju lažan osjećaj pripadnosti glavnim facama u kvartu.

Čak iako dijete prekine s ovakvim navikama, postoji opasnost da u kasnijoj dobi se vrati ovim navikama kada se nađe u takvom društvu gdje će mu biti ponuđena droga, vrlo lako će se ponovo navući.

Roditelji, prijatelji, ne mogu paziti na takvo dijete 24 sata na dan, no kada primjete makar i male znakove mogućeg drogiranja pomozite djetetu i nemojte ga napadati već mu pružite pomoć, postoje institucije koje su stručne i koje mogu pomoći u pravom trenutku.


Tagovi: