Kako napraviti kiselo tijesto bez kvasca

Kako napraviti kiselo tijesto bez kvasca

Napravite kiselo tijesto bez kvasca sa starterom

Nekada je i kvasac bio skup i nije ga uvijek bilo u kući, a kruh je trebao biti svaki dan na stolu kako bi se nasitila gladna usta i prazni trbusi. Epidemija korone, izolacija i nedostatak nekih namirnica su nekako opet probudile neka stara znanja poput onih kako napraviti kruh bez kvasca. Digitalnim svijetom se sve brže širi i čuva od zaborava, pa, napravite kiselo tijesto bez kvasca sa starterom koji se u nekim krajevima i nazivao "kvas".

Napravite prvo starter ili kvas od dva decilitra vode i tri vrhom pune žlice brašna, ostavite umućeno i pokriveno 24 sata da se diže. Drugi dan u tu smjesu dolijte jedan decilitar hladne vode i 8 - 9 žlica brašna, umijesite i neka se opet pokriveno diže 24 sata. Treći dan opet dodajte još jedan decilitar vode i 8 - 9 žlica vode, umijesite i neka se pokriveno diže 24 sata, a četvrti dan možete napraviti svoje prvo kiselo tijesto bez kvasca sa svojim starterom.

Kiselo tijesto bez kvasca i ubrzavanje pravljenja startera

Načelno kvasac je osnova svakog kiselog tijesta, ako ga nemate, možete napraviti pogaču sa sodom bikarbonom, praškom za pecivom, krumpirom (krumpirovo tijesto kao za njoke), bučom, s dodavanjem octa, limunovog soka, sirutke, mlaćenice i sličnih dodataka. Kiselo tijesto bez kvasca i ubrzavanje pravljenja startera su nekada bili važni kada u kući nije bilo ni mrve kruha koji je bio namirnica za nasititi se uz ostalu siromašku hranu. Postupak pravljenja startera se može ubrzati dodavanjem šećera ili kiselih dodataka.

Šećer pospješuje i ubrzava prirodno vrenje i kod dizanja kvasca i kod pravljenju startera bez kvasca. Zato pogaču možete umijesiti i s pivom, ali jednako i s mineralnom vodom, kiselim mlijekom i slično. Ideja da uvijek ostavite dio originalnog, prvog startera za novo kiselo tijesto bez kvasca je i dobra i nije, jer ćete ga morati čuvati u frižideru i kad-tad ćete morati napraviti novi starter. Naše bake su od svakog umiješenog kiselog tijesta otkidale komadić tijesta za novi starter.

Kiselo tijesto bez kvasca se baš nije mijesilo svaki dan

MOderni svijet je razmažen, brza hrana obično znači i brzo kvarenje te hrane. Na stolu mora svaki dan biti svježi kruh jer je usprkos aditivima drugi dan bajat, tvrd i nejestiv, a već treći dan ga napadaju i plijesni. Nekada, kiselo tijesto bez kvasca baš i nije mijesilo svaki dan, mijesili su se veliki kruhovi koji su mogli potrajati i nekoliko dana i nisu se ni mrvili niti bili nejestivi, a "kvas"se čuvao pod slojem brašna do sljedeće upotrebe.

I da, starisnki kvas se radio od pola mekinja i pola brašna, ljuskice žitarica u mekinjama su ubrzavale vrenje i starter činile stabilnijim i trajnijim. Sa takvim "kvasom" se kiselo tijesto bez kvasca brže i bolje dizalo, a pečeni kruh je bio mekši i prozračniji, sa tvrdom i hrskavom koricom izvana. Pravila kod pravljenja startera i kiselog tijesta su ista, tijesto se u svim koracima, svaki put treba dignuti ili narasti na dvostruku veličinu što je jedini indikator da ste sve dobro napravili.


Tagovi: