Kako napraviti gulaš

Kako napraviti gulaš

Gulaš od divljači

Da bi pripremili gulaš od divljači potrebno vam je tri vrste divljači i obično se koristi srnetina, divlja svinja i jelen. S obzirom da je divač sportska životinja jakih mišić, meso divljači je nešto tvrđe nekog domaćih životinja, pa je stoga potrebno meso divljači marinirati kako bi omekšalo. Mariniranje divljači se radi na način da se meso nareže na sitne komadiće veličine zalogaja, istovremeno se nareže povrće, mrkva, celer, crveni luk, češnjak, lovorov list prelije vodom, doda malo vina, vinskog octa i začina. Povrće se kuha pola sata, te se tom tekućinom zajedno s površem prelije narezana divljač i ostavi preko noći u hladnjaku da se marinira.

Drugi dan izvadite kockice mesa i na masti popržite meso, pa kad se zažuti sa svih strana izvadite meso s vatre. U lonac dodajte još masti i narezanu pancetu, narezani crveni luk i pržite dok luk ne dobije zlatnu boju, no morate paziti da luk ne izgori mješajući. Dodajte povrće koje ste prethodno naribali i dinstajte, nakon kratkog vremena dodajte divljač i zalijte povrtnim temeljcem. Tokom kuhanja dodavajte i tekućinu u kojoj se meso mariniralo. Soljenje i paprenje je prema vlastitom ukusu. Gulaš od divljači kuhajte barem 45 minuta, a dodajte i rajčice, lovora, vina, sušene borovnice ili suhe šljive, pazite da meso ne ostane na suhom stoga podlijevajte provtnim temeljcem. Ako želite ljuči možete staviti i čili papričice.

Gulaš od teletine ili drugih vrsta mesa

Gulaš od teletine ili drugih vrsta mesa kao što je svinjetina, junetina, govedina priprema se na jednak način ovisno o receptu koji slijedite i okusima koje želite dobiti. Gulaš je obično malo začinjeniji od običnog safta, te se često dodaju ljute paprike sitno narezane, čili papričice, ali i papar.

Meso koje trebate za gulaše je obično mišić koji može biti isprepleten žilicama pa ćete prvo tokom rezanja odstraniti žilice, bez obzira radi li se o teletini, svinjetini, junetini, pa čak i puretini i piletini. Od sastojaka osim mesa treba vam glavica luka, vegeta, sol, slatka mljevena paprika, rajčica u tubi ili koncentrirana rajčica, te na kraju malo ulja i malo brašna za ugušćavanje gulaša.

Prvo ćete dinstati posloljeni luk na malo masnoće, masti ili ulja ovisno što upotrebljavate, dok luk ne požuti, ali pazite da luk ne izgori. Dodajte meso, vode da pokrije meso, te kuhajte na laganoj vatri. Duljina kuhanja će ovisiti o tome koje meso koristite, na primjer ako koristiti govedinu njoj će trebati puno duže nego teletini da se skuha. Tokom kuhanja dodajte koncentrat rajčice, soli, vegete, slatke mljevene paprike, te po želji ljute papričice ili čili papričice. Na kraju kuhanja stavite brašno u malo ulja te glatku smjesu ukuhajte u tekućinu kako biste dobili gustoću gulaša.

Gulaš od gljiva

Nije meso jedino što se stavlja u gulaš, umjesto mesa mogu se koristiti gljive. Da bi napravili gulaš od gljiva potrebno vam je barem tri vrste gljiva, a prema okusima odlično se slažu šampinjoni, vrgani i bukovače. Od sastojaka vam je potrebno pasirana rajčica, par krumpira, mrkva, korijen peršina, korijen celera, luk, češnjak, žlica ajvara, malo senfa, crno vino, a od začina, sol, papar, peršin, bosiljak, crvene paprika, lovorov list, a može i se začinjeniti čili paprikom ili feferonkama.

Naribajte korjenito povrće na ribež, luk narežite na kockice. Na malo ulja popržite žličicu brašna, pa čim požuti dodatje crvene paprike u prahu, to je zaprška. Na to stavite vodu i pripremljeno povrće, posolite, te dinstajte dok povrće ne omekša, otprilike 15 tak minuta. Nakon dinstanja povrća ubacite narezane gljive, dva režnja češnjaka sitno narezanog, te podlijte s malo vode i nastavite dinstati. Za to vrijeme narežite krumpir na sitne komadiće kako bi se što prije skuhao, te ga ubacite u lonac s gljivama i povrćem, te stavite pasiranu rajčicu, ajvar, senf, vino, lovorov list. bosiljak, svježi peršin, sol po potrebi, papar, ako želite ljuće feferone ili čili papričice. Krčkati kratko na laganoj vatri i poslužiti.


Tagovi: