Grizete li nokte, nakon ovoga ćete odmah prestati. Evo što stavljate u usta kroz svoje prste, a da niste ni svjesni.

Zanimljivosti

Grizete li nokte, nakon ovoga ćete odmah prestati. Evo što stavljate u usta kroz svoje prste, a da niste ni svjesni.

Grickanje noktiju je ružna, ali i opasna navika!

Tanka je granica između naizgled bezopasne navike i nastanak mogućih zdravstvenih problema. Mnogi grizu nokte iz dosade ili napetosti, a upravo nas dosada ili stres mogu koštati zdravlja. Grickanje noktiju nije samo ružna, već i opasna navika. Nakon grickanja nam ostaju ružni nokti, ali i moguć unos bakterija u organizam! Možda niste znali, no na noktima se pronalazi najviše bakterija i klica na našem tijelu. Za usporedbu, područje oko naših noktiju je groznije od wc daske. Kada se bacimo u proces grickanja, naša usta dolaze do dijelova između noktiju i kože prsta, i tako nesvjesno u organizam unašamo nove goste.

Ne vjerujete? Ova ružna navika je skoro koštala života jednog oca dvoje djece iz Londona kada je 2018 godine prilikom grickanja nokta otkinuo dio kožice i zaradio sepsu! Ispod noktiju možemo pronaći razne bakterije, kao E. coli koja može uzrokovati teške infekcije, pa čak i smrt! Mislite si kako nema šanse jer perete ruke i vodite računa o higijeni? Nema veze, to ne znači da ste sigurni! Navedenu naviku je najbolje prekinuti dok nije prekasno. Ukoliko ste nervozni ili pod stresom, potražite druge, manje opasne metode za “ispušni ventil”.

Zašto grickamo nokte?

Prema današnjim istraživanjima, čak 30% svjetskog stanovništva grize nokte. Iako na prvu mislimo kako je riječ o bezopasnoj navici, istina je itekako drugačija! Postavlja se pitanje zašto većina ljudi grize nokte? Prema psiholozima, grickanje noktiju nas umiruje. Nokti su nam uvijek dostupni, a rezultati grickanja su većinom vidljivi samo nama. Nokti se grizu iz dosade, gladi, frustracije, stresa. Prema stručnjacima, navedena navika nastaje i razvija se još u dobu djetinjstva, ali ona isto tako može biti i nasljedna navika.

Iako je sasvim normalno da će svatko od nas u nekom trenutku odgristi nokat ili dva, kronično grickanje noktiju može oštetiti kožu i same nokte. Znate onaj osjećaj kad potegnete kožicu oko noktiju i ono je crveno, nabubreno i pojavljuje se osjećaj blagog peckanja? Upravo tada riskiramo potencijalnu bakterijsku infekciju koja će zahtijevati antibiotsko liječenje. Uz navedeno, naše ruke i nokti su najveći prenosioci virusa i bakterija, što znači da usput “jedemo” i štetne organizme. Naravno, neće se zaraziti svaka osoba koja prakticira ovu naviku, ali šansa postoji.

Kako se riješiti grickanja noktiju?

Reklo bi se – gdje ima volje, ima i načina. Kako se riješiti grickanja noktiju? Ako ste svjesni da posjedujete ovu ne baš tako lijepu naviku, tada možete probati sljedeće: Prepoznajte okidač – Kada želimo stati na kraj određenoj navici, tada moramo prepoznati njen okidač. Nakon utvrđivanja okidača znat ćemo zašto su nam nokti tako privlačni. U primjeru, ako se nokti grizu u stresnim situacijama, tada je bolja opcija nabavka anti stresne loptice. Neka ruke budu zauzete – Razni osjećaji i slobodne ruke su recept za grickanje noktiju. Idealno bi bilo kada bi ruke na neki način non stop bile zauzete.

Nošenje rukavica – Možda na prvu zvuči čudno nositi rukavice cijeli dan, ali one stvaraju vidljivu barijeru između ustiju i nokta. Gorki lak za nokte – Navedeni lak se kupuje u ljekarni i riječ je o laku koji je baziran na gorkim biljkama i dolazi u prozirnoj boji. Žvakanje žvaka – Ukoliko usta baš trebaju biti zaposlena, uzmite si žvaku. Štitnik za zube – Bilo da ste u treningu pa nosite štitnik za zaštitu, ili nosite onaj noćni za zaštitu zuba, ukoliko ste sami on je dobar način za blokadu grickanja. Za kraj, isto tako možete zatražiti i stručnu pomoć! Imajte na umu da je zdravlje važnije od odvratne navike!

Tagovi: