Granulom zuba i njegove opasnosti – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Granulom zuba i njegove opasnosti - simptomi i liječenje

Što je Granulom zuba?

Granulom zuba je u stomatologiji naziv za upalu tkiva u samom korijenu zuba, dolazi do pojave malog gnojnog čvora ili ciste u promjeru od 5 do 8 mm. Ovo je zapravo bakterijska infekcija koja nastaje kroz razorenu caklinu zuba, bakterije dolaze u zubnu kost i nastavljaju svoj put prema mekom – živčanom tkivu zuba. Navedena upala nije oku vidljiva sve dok se na zubu ne formira malena kvržica koja se pojavljuje u obliku vrećice ispunjene bolnim gnojem.

Koji su uzroci granuloma zuba? Najčešći neprijatelj je ovdje neliječeni karijes, no za njegov nastanak mogu biti zaslužni i sljedeći uzroci: Ozljede čeljusti ili ozljede unutarnjeg mekog tkiva, stomatološke bolesti poput periodontitisa ili pulpitisa, nemar stomatologa ili točnije njegov pogrešan tretman liječenja. Sami razvoj granuloma na korijenu zuba mogu potaknuti i određeni nepovoljni čimbenici kao:

Prehlada, hipotermija, nagla promjena vremena, pretjerana tjelovježba, psihički šok ili neki oblik umnog napora. Granulom zuba je tako upalna masa s tankim stijenkama, što znači da takvo tkivo odjednom naglo raste i nadomješta one stanice koje umiru u samom procesu upale. Njegovo postojanje može proći nezapaženo dok on ne postigne veličinu koja uzrokuje bol.

Granulom zuba simptomi

Nekada se navedena bolest može otkriti samo uz pomoć zubnog RTG – a ili raznim programima. Bitno je na vrijeme prepoznati da je riječ o granulomu kako bi se spriječio daljnji razvoj cisti u čeljusti osobe. Stomatolozi danas na vrijeme prepoznaju rane znakove upale i tako se granulom zuba uvijek uspješno liječi. Početne faze granuloma mogu biti oteklina i crvenilo oko zubnog mesa, zub poprima tamniju boju i pojavljuje se bol kod zagriza a kasnije i na sami dodir.

U drugoj fazi nastaje kvržica koja može uzrokovati i povišenu tjelesnu temperaturu i pojavu jače zubobolje. Nakon formiranja kvržice iz nje krene izlaziti gnoj. Granulom zuba je potrebno liječiti što prije kako ne bi došlo do mogućih posljedica u obliku: Ciste zuba, upale zubnog mesa, upale sinusa, upale gornje čeljusti, infekcije bubrega ili ozljede bubrega i drugih vitalnih organa kao i trovanja krvi.

Posljedice se ne pojavljuju osim ako se navedena pojava ne liječi. Poželjno bi bilo zatražiti termin kod stomatologa odmah ukoliko osjetite bol i nadraženost u području zuba, jer u većini slučajeva već tada se može prepoznati kako je riječ o granulomu i spriječiti stvaranje gnojnih vrećica. Ranim otkrivanjem možemo spasiti zub od vađenja.

Granulom zuba prevencija i liječenje

Granulom zuba se liječi kirurškim metodama, iako postoji i konzervativna metoda gdje se puni šuplji kanal zuba i kroz njega se eliminira upala antibioticima. Liječenje naravno ovisi o samom stupnju infekcije i boli. Kirurška metoda uključuje odstranjivanje vrha korijena zuba ili njegovim vađenjem ili uklanjanjem cijelog zuba ukoliko je on pun karijesa.

Uklanjanje zuba se primjenjuje jedino kada stomatolog vidi da ostale solucije ne pomažu. Sve se rješava pod lokalnom anestezijom u trajanju od 20 minuta. Nakon operacije bitno je ispirati usnu šupljinu čajem od kadulje ili vodicom za ispiranje na biljnoj bazi bez alkohola. Granulom zuba nažalost ponekad uzrokuje pukotine i deformacije zubnog korijena i napravi blokadu u korijenskom kanalu, što će rezultirati vađenjem zuba.

Prevencija je naravno pravilna i česta oralna higijena i redoviti posjet stomatologu kako bi se na vrijeme rješavao problem karijesa. Navedena pojava je česta kod djece i kod odraslih, zato se nakon pranja zubiju preporučuje i dodatno ispiranje s vodicom za usta kako bi se uklonio višak bakterija koje nekada mogu uzrokovati komplikacije.

Tagovi: