Ginekolog brutalno iskren: Žene, ovo svaki put radite kad dođete na pregled, a mi to mrzimo

Zanimljivosti

Ginekolog brutalno iskren: Žene, ovo svaki put radite kad dođete na pregled, a mi to mrzimo

Ginekolog otkrio što je zajedničko svim ženama na pregledu

Budimo realni, posjet ginekologu nije niti malo ugodan. Međutim, ginekološki pregledi su itekako bitni za sveukupno zdravlje žene. I dok se ginekološki pregledi mogu razlikovati od žene do žene, ginekolog tvrdi kako gotovo sve žene rade iste stvari. Pitate se koje? Isprika “Oprostite, nisam se imala vremena obrijati” – Ginekologa ne zanima Vaša donja frizura. Oni na temelju navedenog na stvaraju nikakvo mišljenje, već samo žele započeti pregled. Preskakanje redovitog pregleda radi menstruacije – Iako je mnogim ženama pod menstruacijom neugodno, ginekolog je osoba koja je upoznata s navedenim stanjem. Današnje metode pregleda omogućuju točne testove bez obzira na one dane u mjesecu.

Postavljanje dijagnoze – Ginekolozi nikako ne vole kada im u ordinaciju dolaze žene koje su unaprijed sebi postavile dijagnozu. Zaboravili ste uzimati propisanu terapiju – U slučaju određenog stanja, ginekolozi imaju pravo prepisati određenu terapiju. Ukoliko žena ne uzima terapiju, može doći do bitnih promjena u zdravlju. Dolazak na pregled s isprikom – Žene često odlaze na ginekološke preglede kada osjete razvoj određenog problema. Često slijede isprike i opravdanja koje ginekologa ne zanimaju.

Što nam sve ginekolog može otkriti na pregledu?

Opće pravilo je da bi svaka žena barem jednom godišnje trebala otići na ginekološki pregled. Navedeni pregled se obavlja u ordinaciji ginekologa, na ginekološkom stolu. Ginekolog navodi kako se pregled sastoji od više faza. Ginekolog će prvo pregledati vanjski dio spolovila i ispitati samu prohodnost rodnice. Druga faza pregleda se odnosi na korištenje ginekoloških instrumenata, dok se u trećoj fazi pregleda opipavaju unutarnji spolni organi. Obavezan dio ginekološkog pregleda je i takozvani PAPA test. Riječ je o citološkoj analizi obrisa rodnice kao i vrata maternice.

Navedena pretraga nam na vrijeme može otkriti rani stadij razvoja raka vrata maternice, kao i uzročnike spolno prenosivih bolesti koje su povezane s nastankom raka. Citološki nalaz je poželjno raditi svakih godinu dana. U okviru samog pregleda, određuje se i stupanj čistoće sekreta same rodnice. Na ovaj način pacijentica može dobiti uvid u uzročnike raznih upala ili spolno prenosivih bolesti. U slučaju da se na osnovnom pregledu pojavi određena sumnja za zdravlje pacijentice, tada je potrebno napraviti dodatne pretrage.

Ginekolog otkriva kada je potrebno otići na ginekološki pregled

Većina žena će otići kod ginekologa tek kad osjeti da nešto nije u redu. Mnoge žene mogu živjeti sasvim normalni život, ne znajući kako se u njima razvija potencijalni problem za zdravlje. Ginekolog će Vam svakako naglasiti kako su redovni godišnji pregledi bitni, osobito ako ste seksualno aktivni ili ako imate određene probleme s jajnicima. Kada je potrebno otići na ginekološki pregled?

Za odrasle žene ginekološki pregled je bitan ako primijetite sljedeće: Poremećaje u menstrualnom ciklusu, obilne i bolne mjesečnice, izostanak mjesečnice, jaki bolovi u donjem djelu trbuha bez menstruacije, pojačani iscjedak iz rodnice, izrasline na vanjskom djelu spolovila, bolovi i osjećaj pečenja kod uriniranja ili spolnog odnosa, izrasline na bradavicama, trudnoća. Uvidom u Vaše zdravstveno stanje, ginekolog Vam može pomoći da se riješite određenog problema. Važno je skrenuti pažnju da je rak maternice u Hrvatskoj najčešći oblik raka kod žena, i on se može pojaviti kod žena od 20. do 49. godine života.

Tagovi: