Ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti

Ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti

Kako izgleda ginekološki pregled

Ginekološki pregled je liječnički pregled specijalista kojim se utvrđuje zdravlje ženskog reproduktivnog sustava. Opći pregled obuhvaća detaljan pregled vagine i cerviksa. Detaljniji pregled obuhvaća uzimanje uzorka za obavljanje Papa test kojim se mogu detektirati upalni procesi, ali i šanse za pojavu raka grlića maternice.

Kod dijagnosticiranja moguće neplodnosti, obavlja se Rubinov test kojim se može odrediti jesu li jajovodi kroz koje putuju jajne stanice od jajnika do maternice prohodni ili začepljeni. Dok se histerosalpingografijom, zapravo RTG maternice i jajovoda, može provjeriti stanje u kojem se nalaze, a ispitivanjem ovulacije i analizom razine hormona u tijelu te analizom tkiva maternice i grlića maternice, te analizom krvi i mokraće određuje se plodnost i zdravlje žene.

Ginekološki pregled može obuhvatiti i ultrazvučni pregled jajnika i jajovoda, te ultrazvučni pregled maternice kako bi se i na taj način moglo provjeriti je li sve u redu sa ženskim reproduktivnim organima. Pregled može biti ugodan ako su vaš ginekolog ili ginekologica pristupačni i možete ih pitati što god vas zanima, no pregled vam može biti još lakši ako je medicinska sestra puna razumijevanja.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled

Pacijentica bi trebala izraziti svoj stav tokom ginekološkog pregleda, ali i napomenuti ako osjeća bilo kakve bolove u zadnje vrijeme ili tokom pregleda. Također, bilo bi korisno kada bi napomenula i nedavne promjene i navike koje provodi u svom životu vezane uz svoje tijelo. Isto tako ako je nedavno proživjela veliki gubitak tjelesne težine, kroz neke promjene u svom životu, promjene u menstrualnom ciklusu, bolove ili generalno bilo kakve promjene u tijelu i životu. Sve to treba uzeti u obzir i prema tome prilagoditi ginekološki pregled.

Ginekološki pregled mora biti opsežan onoliko koliko je to za utvrđivanje zdravlja ženskog reproduktivnog sustava potrebno. Također, jako je važno da takav pregled bude redovit i reguliran prema preporuci ginekologa. Ako je sve u redu sa zdravljem žene te njezinim reproduktivnim sustavom, tada je pregled potrebno obavljati minimalno jednom godišnje. Pregled se ne obavlja tokom trajanja menstruacije, no ako su vam potrebne konzultacije sa ginekologom, uvijek to možete obaviti telefonski ili dogovoriti razgovor sa ginekologom uživo u ordinaciji.

Zašto otići na ginekološki pregled

Ginekološki pregled je jako važno obavljati redovno jer se na vrijeme mogu riješiti bilo kakvi problemi sa ženskim reproduktivnim sustavom. Uz redovne kontrole, pratite svoje menstrualne cikluse, te pojavu menstruacije i ovulacije sa simptomima istih. Ipak se zdravlje ženskog reproduktivnog sustava sastoji od izostanka upala i infekcija, te bilo kakvih seksualno infektivnih bolesti, od redovnih menstruacija i ovulacija, prirodne plodnosti i zdravlja svih reproduktivnih organa općenito, te njihove pravilne funkcije.

Ginekološki pregled može obuhvaćati sve potrebne analize i načine provođenja pregleda kao što su to ultrazvuci, PAPA test, uzimanje uzoraka, ali i vođenje otvorenog razgovora sa ginekologom kako bi se osiguralo zdravlje žene. To je uistinu jedan od najvažnijih pregleda u životu svake žene jer zdravlje ženskih reproduktivnih organa obilježava čitav život i kompletno zdravlje žene. Zbog hormona koji mogu utjecati na brojne druge sustave u tijelu, važno je obavljati preglede i kontrole redovno, te obratiti pozornost na njihovu važnosti i učestalost.


Tagovi: