Što je ovulacija i koji su simptomi

Ljepota i zdravlje

Što je ovulacija i koji su simptomi

Što je ovulacija?

Ovulacija je dio mjesečnog menstrualnog ciklusa kod žena kada jajnici otpuštaju zrelo jajašce, koje zatim kroz jajovode putuje u maternicu u kojoj može biti oplođeno, a ako ne dođe do oplodnje jajašce propada i stijenke maternice se počinju ljuštiti odnosno nastupa mjesečnica.

Ovulacija se obično odvija jednom tijekom ciklusa mjesečnice. Uslijed hormonalnih promjena otpušta se jajna stanica iz jajnika te u to vrijeme žena može zatrudnjeti.

Žene obično imaju ovulaciju 12 do 16 dana prije početka sljedeće mjesečnice. U vrijeme ovulacije može doći do trudnoće.

Nagli porast hormona LH pokazatelj je vrhunca plodnosti. U roku od 24 sata nakon ovulacije može se oploditi jajna stanica, te ukoliko ne dođe do oplodnje dolazi do početka mjesečnice.

Kod žena starijih od 35 godina može se dogoditi da ovuliraju dva puta otprilike u isto vrijeme ciklusa. Tako nastaju dvojajčani blizanci, ovulacijom dviju zasebnih jajnih stanica.

Mjesečni ciklus jedne žene računamo od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. Prvi dio ciklusa je onaj prije ovulacije i zove se proliferacijski (u to vrijeme rastu i folikuli, i nivo hormona, debljina sluznice maternice). Prva faza ciklusa zove se još i folikularna faza. Drugi dio ciklusa zove se lutealna (po žutom tijelu, corpus luteum) ili sekrecijska faza.

Koliko traje ovulacija i u kojim razmacima se ponavlja?

Ovulacija traje između 12 i 48 sati. Ako je ciklus duljine 28 dana onda možemo predviđati da se proces ovulacije odvija oko 10-16 dana prije početka sljedeće mjesečnice.

Sve nam je to dodatno zanimljivo i zbog toga što u to vrijeme tj. dan ovulacije i dan-dva prije ovulacije uzima se da su najplodniji dani kada žena može ostati trudna.

Razumijevanjem ovulacije i njenim predviđanjem može se pomoći u lakšem planiranju odnosno postizanju trudnoće.

Praćenje može biti u pomoći kod dijagnosticiranja određenih medicinskih problema. Nemaju sve žene redovne mjesečne ovulacije, ovisno o tome koliko općenito traju ženini mjesečni ciklusi, a oni mogu biti ponekad u razmaku od 21 do 35 dana a i dulje. Tada žena nema redovite ovulacije kao niti kod neredovitih ciklusa koji ponekad mogu biti i nekoliko mjeseci.

Ovulacija može izostati i kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika (PCOS), kod stanja smanjene funkcije štitne žlijezde (hipotireoidizam), zatim kod hiperprolaktinemije i u razdoblju prije menopauze (perimenopauza). Ovulacije mogu ponekad i jednostavno izostati zbog nekog privremenog hormonalnog disbalansa, jakog stresa, pretjeranog umora i slično.

Kako znamo da je nastupila ovulacija, koji su to simptomi?

Postoji nekoliko simptoma ovulacije, a da li će i u kojoj mjeri se dogoditi ili prepoznati ovisi od osobe do osobe.

Neposredno prije nego nastupi ovulacija događaju se promjene i pojačano lučenje cervikalne sluzi, u iscjetku koji postaje obimniji, prozirniji, sluzaviji, sklizak i rastezljiv (slično teksturi bjelanjaka). Tako se stvara dobro okruženje za oplodnju odnosno u takvim uvjetima sperma lakše putuje do jajašca.

Drugi pokazatelj ovulacije može biti blagi porast bazalne tjelesne temperature, ali se radi o malom porastu.

Važno je znati da plodnost započne u svom vrhuncu dva do tri dana prije porasta temperature (moguće još i na dan povišene temperature) pa je stoga bitno mjerenja vršiti barem nekoliko mjeseci uzastopno kako bi se moglo pratiti obrazac ponavljanja tog ciklusa.

Mogu se javiti neki drugi simptomi koji su karakteristični ali ne nužno simptomi ovulacije. Radi se o bolnim grčevima u trbuhu obično na jednoj strani donjeg dijela abdomena koji se pojavljuju u vrijeme kada se smatra da se jajašce otpušta. Ti grčevi mogu trajati nekoliko minuta pa sve do nekoliko sati.

Zatim mogu imati iako je to rjeđi simptom blago krvarenje (ružičaste ili svijetlo crvene boje) unutar plodnih dana, tzv. spotting.

Neke žene zamjećuju osjetljivost ili čak laganu bolnost grudi koja se obično javlja prije menstruacije, a ako se pojavi usred ciklusa može biti povezano i sa ovulacijom.

Sljedeći mogući simptom da je počela ovulacija je nadutost a rjeđe prisutni simptomi mogu biti i glavobolja te mučnina.

Zbog hormonalnih promjena kod žena se javlja pojačana seksualna želja i veći apetit.

Postoje testovi za utvrđivanje ovulacije i to je najlakši način za žene kako bi pouzdano mogle predvidjeti kada imaju ovulaciju. To su testovi za utvrđivanje razine LH hormona.

U vrijeme ovulacije mnoge žene osjećaju da im se poveća razina energije, čak se smatra da je tada i kreativnost na najvišem nivou pa se ovi dani mogu iskoristiti za obavljanje nekih novih zadataka ili isprobavanja nečega novog (npr. početak bavljenja nekim sportom illi hobijem).

Tagovi: