GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest) – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest) - uzrok, simptomi, liječenje

Što je GERB?

GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest je zapravo kronična bolest našeg probavnog sustava kada se sadržaj iz želuca i dvanaesnika vraća u naš jednjak. Samo nadražujuće djelovanje sadržaja iz želuca kao i želučane kiseline u jednjaku može uzrokovati tegobe ali isto tako i znakove koji upućuju na navedenu bolest. Znakovi i simptomi najčešće uključuju refluks ili vraćanje kiseline i isto tako pojavu žgaravice. Kada dođe do pojave simptoma par puta tjedno i kada oni ometaju vaše svakodnevno funkcioniranje onda je riječ o navedenoj bolesti.

I dok se većina ljudi dobro nosi sa samim nelagodama koje uzrokuje žgaravica, ima onih koji moraju promijeniti svoj način života i krenuti koristiti određene lijekove kako bi smanjili njenu pojavu. Lijekovi mogu nažalost ponuditi samo privremeno olakšanje, jedino se operacijom mogu ukloniti jaki simptomi. GERB je danas česta bolest i zabilježeno je kako se ona pojavljuje kod čak 40% odraslih, ali isto tako ona može započeti i u ranijem djetinjstvu ili kod rođenja.

GERB uzroci i simptomi

Navedeno stanje je uzrokovano čestim refluksima ili vraćanjem kiseline iz želuca u jednjak. Jednostavnije opisano, kada osoba guta hranu donji sfinkter koji je mišić jednjaka se opušta i tako lakše omogućuje prolaz hrani kao i tekućini do probavnog sustava, zatim se opet zatvara. Kada dođe do opuštanja navedenog mišića, kiselina iz želuca se može dići i lako vratiti do jednjaka i uzrokovati žgaravicu. Kiselina će tako iritirati sluznicu jednjaka, i isto tako može dovesti do upale. Ako je ovo često onda kiselina krene nagrizati jednjak i dolazi do komplikacija poput krvarenja ili problema s disanjem.

Neki od glavnih čimbenika koji doprinose refluksu su: Povećana težina, masna hrana, gazirana pića, kofein, alkohol, pušenje, razni lijekovi. Najistaknutiji simptom koji GERB donosi je svakako žgaravica koja može biti blaža ili jača. Znakovi i simptomi koji upućuju na GERB su: Čest osjećaj peckanja u želucu koji se postepeno širi do grla, pojava bolova u prsima, povećane poteškoće kod gutanja, nadraženi kao i suhi kašalj, pojava upaljenog i iziritiranog grla. Ukoliko imate neke od navedenih simptoma i oni se pojavljuju do par puta tjedno bilo bi poželjno da posjetite liječnika.

GERB dijagnoza i liječenje

Sama dijagnoza se postavlja detaljnom anamnezom. Pacijenti tako mogu dobiti probnu terapiju, i obaviti endoskopiju. U nekim slučajevima kada je nalaz na GERB negativan radi se po potrebi i pH metrija. GERB se obično liječi lijekovima koji imaju za zadatak kontrolirati kiselinu, točnije oni neutraliziraju kiselinu u želucu pacijenta. Ako one ne pokažu olakšanje u roku od nekoliko tjedana, tada se dobivaju jače propisani lijekovi i isto tako može doći do preporuke za operaciju. Savjeti koji mnogi pacijenti dobe su: Izbjegavanje jela do 3 sata prije spavanja, prestanak pušenja, izbjegavanje masne kao i prezačinjene hrane, izbjegavanje kave i alkohola, izbjegavanje mlijeka i čokolade, izbjegavanje voćnih sokova i rajčice kao i peperminta.

Lijekovi za navedeno stanje mogu dovesti do očiglednog gubitka koštane mase i povećati rizik od loma kosti, pa se uz njih često prepisuje i kalcij. Operacija je zadnji korak, i radi se o zahvatu koji zateže sfinkter kako bi se spriječilo propuštanje kiseline. Riječ je o minimalnom zahvatu nakon kojeg se pacijent nakon 7 do 10 dana vraća normalnom životu. Komplikacije nakon operacije jedino mogu biti otežano gutanje i sindrom da je došlo do nadutosti. Važno je na vrijeme reagirati na čestu pojavu žgaravice kako bi liječenje bilo što jednostavnije.

Tagovi: