Gdje se vadi uporabna dozvola

Zanimljivosti

Gdje se vadi uporabna dozvola

Čemu služi uporabna dozvola?

Neovisno o tome kupujete li ili možda prodajete postojeću građevinu, tražite kredit od vaše banke ili jednostavno želite mirno spavati – ključno je provjeriti da li određena građevina ima pravomoćnu uporabnu dozvolu. Mnogi će zamijeniti građevinsku i uporabnu dozvolu, i upravo zato je potrebno naglasiti kako se radi o dva podosta različita dokumenta. Građevinska dozvola se opisuje kao dokument kojim će se dopustiti izgradnja određene građevine, dok je uporabna dozvola dokument kojim će se potvrditi da je određena građevina izgrađena prema skladu građevinske dozvole i da se ona smije koristiti.

Dakle, sama građevinska dozvola nije dokaz da je građevina zakonita, jer postoji mogućnost odstupanja prilikom gradnje – što može uzrokovati problem kada želite dobiti uporabnu dozvolu. Uporabna dozvola je dokument kojime se utvrđuje da je određena građevina izgrađena onako kako je to predviđeno i da je ona sigurna za život. Oba dokumenta su vam potrebna ako želite imati čiste papire vezane za kuću ili stan.

Gdje se izdaje uporabna dozvola?

Uporabna dozvola će se izdati od strane nadležnog Odjela za graditeljstvo, istog odjela koji je izdao i prethodnu građevinsku dozvolu. Nove građevine će uporabnu dozvolu dobiti pri samom završetku građenja objekta. U samom sklopu dobivanja uporabne dozvole, navedeni Odjel za graditeljstvo će obaviti tehnički pregled kojim će se utvrditi da li je građevina izgrađena prema izdanoj građevinskoj dozvoli ili ne. Ukoliko se ustanovi da je sve u redu, izdaje se uporabna dozvola.

Što je s uporabnim dozvolama starijeg datuma? Ovdje je važno provjeriti da li je stanje ove dozvole identično onome na samom terenu. U slučaju da je došlo do nelegalnog dograđivanja ili nadograđivanja, tada dozvola neće biti važeća radi novih dijelova koji su nastali na građevini. Ako je postojeće stanje određene građevine legalizirano te ishođeno prema Rješenju o izvedenom stanju RIS, tada vam nije potrebna navedena dozvola. Ovo rješenje o izvedenom stanju imat će istu vrijednost i važit će isto kao i navedena dozvola.

Što je sve potrebno kako bi se dobila uporabna dozvola?

Zahtjev za uporabnom dozvolom podnijet će vlasnik ili investitor, i to putem sustava eDozvole ili osobnim dolaskom na Odjel za graditeljstvo. Na službenim stranicama za Odjel za graditeljstvo možete pronaći sve potrebne obrasce za zahtjev te podatke o pristojbama. U zahtjevu ćete morat priložiti sljedeće: Fotokopiju vaše građevinske dozvole, podatke o sudionicima koji sudjeluju u gradnji, pisanu izjavu izvođača o radovima kao i uvjetima održavanja građevine, završno izvješće određenog nadzornog inženjera o izvedbi gradnje, izjavu ovlaštenog inženjera geodezije da je građevina izgrađena prema skladu s geodetskim projektom, geodetski elaborat za evidentiranje građevine u katastar ili promjenu podataka, izjavu ovlaštenog inženjera geodezije da je sve u skladu, energetski certifikat.

Koliko dođe uporabna dozvola? Sukladno Uredbi o Tarifi i pristojbi, cijena za zahtjev za uporabnu dozvolu za kuću do 600 m2 iznosit će 9.19 €, te 6091.93 € za izdavanje. Potrebno je naglasiti kako se dodatno naplaćuje i tehnički pregled, a sama cijena ovisi o broju stručnjaka koji će se pozvati na pregled. Kako doći do kopije ako već postoji uporabna dozvola? Ako želite vidjeti dokumentaciju vezanu za određenu građevinu a vlasnik je nema ili ne želi pokazati, tada je dovoljno uputiti se u arhivu grada ili općine. U arhivi se može zatražiti dokumentacija na pregled kao i kopiranje, no potrebno je znati podatak o katastarskoj čestici gdje se građevina nalazi.

Tagovi: