Dijabetes insipidus – uzrok, simptomi i liječenje

Gluconol - dvostruki udar protiv dijabetesa

Gluconol stabilizira razinu šećera i normalizira proizvodnju inzulina
 • Povećava proizvodnju inzulina
 • Štiti od visokog šećera
 • Prevencija hipoglikemije
 • Vraća funkciju jetre i gušterače
 • Normalizira ugljikohidratnu razmjenu
 • Stabilizira razinu šećera
 • Normalizira metabolizam
Dijabetes insipidus - uzrok, simptomi i liječenje

Što je dijabetes insipidus?

Dijabetes insipidus možemo opisati kao poremećaj kod kojeg je prisutna manja i isto tako nedovoljna razina antidiuretskog hormona koji uzrokuje prekomjernu žeđ i isto tako stvaranje razrijeđene mokraće. Posljedica nastanka navedenog dijabetesa je smanjena razina stvaranja antidiuretskog hormona ili vazopresin. Navedeni hormon u našem tijelu ima zadaću da prirodno sprječava naše tijelo kako ne bi proizvodilo previše mokraće. Vazopresin je jedinstven jer se stvara u hipotalamusu, zatim će on pomoću stražnjeg režnja hipofize on pohraniti i opustiti u krvotok.

Dijabetes insipidus se može isto tako pojaviti i ako su razine vazopresina normalne, ali bubrezi ne reagiraju na normalno na njega. Ukratko, radi se o metaboličkom poremećaju koji je uzrokovan manjkom vazopresina u organizmu ili hormona hipofize, kao i nesposobnošću bubrega da normalno odgovore na prisutnost hormona. Ono prema čemu je navedeni dijabetes najprepoznatljiviji je svakako konstantni osjećaj žeđi, kao i proizvodnja velikih količina mokraće koja je razrijeđena. Velika količina mokraće će biti prisutna neovisno o samom unosu tekućine.

Dijabetes insipidus i koji su njegovi uzroci i simptomi?

Navedeni oblik dijabetesa može imati nekoliko glavnih uzroka. Najčešći je svakako mogućnost da hipotalamus ne funkcionira normalno i da dolazi do manjeg stvaranja vazopresina. Drugi najčešći uzrok je da sama hipofiza ne luči dovoljno vazopresina u naš krvotok. Drugi uzroci mogu biti oštećenje koje je nastalo kod kirurškog zahvata na hipotalamusu ili hipofizi, ozljede mozga, aneurizma ili isto tako blokada arterija koje vode do mozga, određene bolesti poput: Sarkoidoze, tuberkuloze, encefalitisa, meningitisa.

Bolest se najčešće prepoznaje kada pacijent osjeti prekomjernu žeđ, ali radi se o simptomu koji se može zamijeniti za šećernu bolest. Kako prepoznati dijabetes insipidus? Njegovi simptomi se mogu pojaviti postupno ili isto tako vrlo naglo neovisno o dobi života. U najprepoznatljivije simptome ubrajamo prekomjernu žeđđ i prekomjerno mokrenje. Osoba tako u jednom danu pije do 5 litara vode na dan kako bi nadoknadila izgubljenu mokraću. Ponekad kada naknada vodom nije moguća kod osobe se može pojaviti dehidracija, niski krvni tlak i šok stanje. Dijabetes insipidus možemo prepoznati i po čestom noćnom mokrenju.

Dijabetes insipidus i kako izgleda njegova dijagnoza i liječenje?

Sama dijagnoza se može postaviti na sumnji ukoliko pacijent objasni da proizvodi veliku količinu mokraće. Vrši se pregled mokraće na šećer kako bi se isključila opcija dijabetesa, isto tako se rade pretrage krvi koje mogu ukazati na niske razine elektrolita. Liječnici isto tako izvode test uskraćivanja vode koji se izvodi u liječničkoj ordinaciji ili medicinskoj prostoriji. Mjeri se mokraća svakih nekoliko sati i razine elektrolita u krvi. Ukoliko se utvrdi da je dijabetes insipidus prisutan osobi se daje injekcija vazopresina.

Dijabetes insipidus se mora liječiti kako bi se održale zdrave razine mokrenja. Liječenje se najčešće izvodi s uzimanjem preparata koji u sebi imaju prisutan dezmopresin. Iako navedeni preparati nisu idealno rješenje jer za nuspojavu imaju zadržavanje vode u tijelu i stvaranje edema, svakako su najjeftiniji način za liječenje. Trajanje liječenja će ovisiti o težini i uzroku stanja. Ponekad će navedeno liječenje trajati godinu dana ili doživotno. Operacija ulazi u obzir samo ako je riječ o tumoru hipofize.


Tagovi:

Gluconol - dvostruki udar protiv dijabetesa

Gluconol stabilizira razinu šećera i normalizira proizvodnju inzulina
 • Povećava proizvodnju inzulina
 • Štiti od visokog šećera
 • Prevencija hipoglikemije
 • Vraća funkciju jetre i gušterače
 • Normalizira ugljikohidratnu razmjenu
 • Stabilizira razinu šećera
 • Normalizira metabolizam