Zadržavanje vode u tijelu – uzroci i liječenje

Ljepota i zdravlje

Zadržavanje vode u tijelu - uzroci i liječenje

Zadržavanje vode u tijelu i njegovi simptomi

Ljudsko tijelo se većinski sastoji od vode, ona je iznimno važna za pravilnu funkciju tijela, te za razgradnju svih potrebnih hranjivih tvari uz izbacivanje viška vode. Zadržavanje vode u tijelu pojavljuje se kao posljedica nemogućnosti tijela da uredno izbacuje višak vode iz organizma. Ta pojava je najčešće kratkoročna i lako se može riješiti, no u nekim slučajevima može biti iznimno opasna i može zahtijevati ozbiljnije liječenje.

Zadržavanje vode u tijelu je najčešće lako primijetiti zbog oticanja ekstremiteta, no još je jedan simptom, a to je nemogućnosti gubitka kila bez obzira na promjene u načinu prehrane. Fizički su znakovi vrlo očiti, od oticanja zglobova i naglog dobivanja na težini u kratkom periodu. Također, kao simptom zadržavanja vode u tijelu se mogu pojaviti oticanje prstiju i jaka nadutost u području trbuha. Postoji mogućnosti da se u tijelu može zadržati preko dva kilograma viška vode na ukupnu kilažu osobe.

Kako biste sami provjerili imate li pojavu zadržavanja vode u tijelu, samo pritisnite natečeni dio tijela. Ako vam se to pritisnuto mjesto udubi i treba mu vremena da se nazad popuni, to je glavni pokazatelj zadržavanja vode na tom mjestu u tijelu.

Zadržavanje vode u tijelu i njegovi uzorci

Ako imate zadržavanje vode u tijelu znači da se višak vode nalazi u tkivu što će uzrokovati oticanje tijela, najčešće ekstremiteta i zglobova ekstremiteta. Ono je uzrokovano najčešće zbog povećanja krvnog tlaka koji vrši pritisak na kapilare, a povezano je sa nepravilnom prehranom i lošim nezdravim navikama. Zadržavanje vode u tijelu uzrokovano je manjkom proteina u prehrani, mogućom anemijom, te nedovoljnim unosom vitamina i minerala.

Zadržavanje vode može, također biti uzrokovano stanjem zbog bolesti ili poremećaja sa bubrezima, jetrom ili radom srca. Ukoliko neki od ovih vitalnih organa ne funkcioniraju pravilno, tijelo odgovara zadržavanjem vode. Dugotrajno stajanje također uzrokuje zadržavanje vode u stopalima i nogama, što se najčešće događa za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci.

Još je jedan uzročnik zadržavanja vode u tijelu, a to je konzumacija nekih teških lijekova kao što su lijekovi za visoki krvni tlak i lijekovi koji sadrže steroide. Bez obzira koji je vaš uzrok zadržavanja vode u tijelu, u svakom slučaju se posavjetujte sa svojim liječnikom, ako zadržavanje vode kod vas potraje i ne nestaje neki duži period.

Zadržavanje vode u tijelu i liječenje zadržavanja

Ako zadržavanje vode u tijelu nije ozbiljno, ono se može smanjiti povećanim dozama kalija i vitamina B6 u svakodnevnoj prehrani. To možete nadoknaditi kroz hranu bogatu kalijem i vitaminom B6, ali i dodacima prehrani koji se piju svakodnevno. Ako vaš organizam zadržava vodu u tijelu, trebali biste izbjegavati hranu prepunu konzervansima, brzu hranu poput hamburgera, pečenih krumpirića i slično. Konzumacija biljnih čajeva također može utjecati na smanjenje zadržavanja vode u tijelu. Niskokalorična dijeta ukoliko se odlučite za nju može pomoći u rješavanju problema zadržavanja vode.

Općeniti je savjet da nastojite izbjegavati pretjerano prerađenu hranu, konzumirajte oko dvije litre tekućine dnevno i to najbolje vodu i čajeve. Citrusi poput limuna, mandarina, naranči, lisnato povrće, svi proizvodi od cjelovitih žitarica, te svakodnevna konzumacija ribe se preporučuje. Preporuka je i da izbjegavate crveno meso i većinom smanjite svoje obroke količinski, no povećajte broj obroka.

Zadržavanje vode u tijelu može se riješiti lijekovima dijureticima, jer dijuretici uzrokuju izbacivanje vode iz organizma osobe. Međutim, kako dijuretici mogu uzrokovati mnoge nuspojave ako ih se uzme previše, najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom o tome koji dijuretik uzeti, te u kojim dozama. Isto tako se možete posavjetovati i sa svojim ljekarnikom o tome koji je najbolji način za vaš problem izbacivanja viška vode.

Tagovi: