Zastava europske unije

Zanimljivosti

Zastava europske unije

Zastava Europske unije

Kao i svaka država, organizacija, udruženje država ili unija, tako i Europska unija ima svoja obilježja u vidu zastave i himne. Zastava Europske unije sudjeluje u vizualnom identitetu Europske unije, a sama zastava osmišljena je i predstavlja osnovnu ideju koja je vodila do osnivanja zajednice europskih država.

Cilj i poanta osnivanja Unije bila je osiguravanje mira i stabilnosti od ratovanja, a nastavno tome postizanje prosperiteta i ugodnog života za sve narode u Europi. Početak suradnje i uspostave mira osigurale su Francuska, Belgija, Njemačka, Italija, Luksemburg i Nizozemska, suradnjom kroz gospodarske aktivnosti, koje je kasnije prerasla u odnose gdje su se sve više i po mnogim pitanjima usklađivale. Cilj je bio pronaći što više zajedničkih interesa i usuglasiti aktivnosti, a na način da svi imaju jednako pravo i da su sve zemlje u Europi jednako vrijedne. Upravo ta načela jednakopravnosti i važnosti svih naroda u Europi posebno ističe zastava Europske unije.

Kako je dizajnirana zastava Europske unije

Zastava Europske unije dizajnirana je na veoma jednostavan način, a na plavoj podlozi ističu se samo zlatne zvijezde. Međutim iako je zastava koja predstavlja Europsku uniju siromašna vizualnim detaljima, plava podloga i zvijezde puni su simbolike i značenja. Zastava je dizajnirana kao plavi pravokutnik koji u sredini krug od 12 zvijezda zlatne boje.

Zastava je usvojena od strane Vijeća Europe 8. prosinca 1955. godine, a simbolizira 12 zlatnih zvijezda na plavom nebu. Plava boja simbolizira nebo i odavno je simbol Europe kao kontinenta, a krug od zvijezda simbolizira savršenstvo i jedinstvo. Broj 12, kao broj zlatnih zvijezda u krugu na zastavi nema veze sa brojem članica Europske unije, već se sami broj 12 smatra savršenim broje. Broj 12 se koristio kroz povijest u raznim pričama i mitovima. Dakle zastava Europske unije iako jednostavnog dizajna u sebi sadrži mnogo značenja i kao što slika govori tisuću riječi, tako zastava umjesto tisuću riječi opisuje svrhu i postojanje Europske unije.

Zastava Europske unije i njena simbolika

Zastava Europske unije vrhunsko je vizualno djelo koje sa jako malo elemenata šalje snažnu poruku o Europskoj uniji. Plava boja oduvijek se simbol europskog kontinenta a krug koji je napravljen od zlatnih zvjezdica predstavlja savršeno i beskonačno zajedništvo u kojem su sve zemlje i narodi u Europi jednaki.

Zvijezde nisu spojene što znači ostavljanje prostora svima koji žele pristupiti zajedništvu zemalja. Prednost zastave Europske unije je u tome što ne postoji ni jedna slična i zaista ju je lako prepoznati, kao i poruku o zajedništvu koju šalje. Europska unija ispunila je svoj prvenstveni cilj, a to je uspostava mira koji već jako dugo traje u granicama Europske unije, a svakim danom raste ekonomska stabilnost, standard građana i prihvaćanje pravih životnih vrijednosti na ponos svih Europljana. Zastava Europske unije obilježava sve važne zgrade u cijeloj Europskoj uniji na jedan poseban način čini zadovoljstvo svima koji djeluju i žive po načelima i u skladu sa porukom koju zastava nosi.

Tagovi: