Artroza – uzrok, simptomi i liječenje

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Artroza - uzrok, simptomi i liječenje

Artroza i što ona zahvaća

Artroza je jedan oblik artritisa, što spada pod degenerativne bolesti zglobova. Glavni uzrok artroze je trošenje hrskavice koja se nalazi u našim zglobovima. Artroza je kronična bolest koja zahvaća cijele zglobove te je karakterizirana uništavanjem i gubitkom hrskavice u zglobovima, no također je vrlo često popraćena i drugim promjenama koje zahvaćaju kosti kao što je nastanak osteofita, odnosno, izraslina na kostima. Artrozom može biti zahvaćen bilo koji zglob, no najčešće bivaju zahvaćeni zglobovi koji nam služe za kretanje, konkretno koljena, kukovi i kralježnica. Kada je kralježnica u pitanju, artrozom su najčešće zahvaćeni dijelovi vratne kralježnice, dok na nogama najčešće bivaju zahvaćeni kukovi i koljena. Osim navedenih zglobova, ramena i šake su također često zahvaćeni, no u manjoj mjeri nego ranije navedeni zglobovi. Faktori koji utječu na pojavu artroze vežu se uz dob, spol, težinu i genetiku. Ukoliko od artroze pate mnogi u vašoj obitelji, solidna je šansa da ćete i vi naslijediti taj faktor.

Artroza ima uočljive simptome kada bolest uznapreduje

Artroza je usko vezana uz dob, najčešće se javlja kod starijih ljudi zbog trošenja hrskavice. Težina također ima veliku ulogu u razvoju ove bolesti te su osobe koje imaju višak kilograma ili su pretile lakše će oboljeti od ove bolesti jer težina radi veliki pritisak na zglobove zbog čega se hrskavica brže troši. Artroza je u svojim početcima gotovo bez simptoma te se oni uočavaju već kada istrošena hrskavica uzrokuje upalu što rezultira crvenilom zahvaćenog zgloba, kao i oteklinom koja je popraćena bolovima. Osim navedenih simptoma, artrozu prati ukočenost zglobova kao i smanjena fleksibilnost istih prilikom izvođenja određenih pokreta te se neki pokret ne može izvesti do kraja. Također, često znaju biti prisutni zvukovi kao što je škripanje ili pucketanje. No to su redom simptomi koji su prisutni tek kada bolest uznapreduje jer se ipak radi o degenerativnoj bolesti koja napreduje s vremenom te nije nužno da će se skužiti u ranim početcima.

Artroza se liječi na razne načine

Artroza se liječi kada se postavi dijagnoza, što uključuje razne liječničke preglede koji uključuju fizikalni pregled koji se često prati sa dodatnim pretragama kao što je radiogram i infiltracija zglobova kojom se prikuplja sinovijalna tekućina iz zahvaćenih zglobova. Liječenje artroze radi se na način da se ciljano ide na smanjivanje bolova u zahvaćenim zglobovima te rasterećenjem zglobova. Artroza se u prvom redu liječi fizikalnom rehabilitacijom koju prate vježbe snage i fleksibilnosti, a kada je potrebno daju se i potporni uređaji. Osim vježbi kojima se nastoji ojačati tijelo, liječnici prepisuju lijekove kojima pojedinac može kontrolirati bol i upalu, no ponekad je potrebno odlaziti na injekcije hijaluronske kiseline. Krajnje rješenje je operacija ukoliko je to potrebno kada se zahvaćeni zglob mijenja s novim. Simptome artroze možete pokušati liječiti i sami, no oni su u prvom redu preventivna mjera koja uključuje kontrolu tjelesne težine, tjelesna aktivnost te korištenje ortopedskih pomagala kojima se rasterećuju zglobovi što smanjuje bol.


Tagovi:

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu