Degenerativne bolesti zglobova – uzrok i liječenje

Flexin500 - za bolove u zglobovima

Flexin500 je odlično rješenje za bolne zglobove
  • jedinstvena formula bazirana na prirodnim sastojcima
  • dostupno bez recepta – može koristiti svatko
  • uklanja bolove i eliminira uzroke
 
Degenerativne bolesti zglobova - uzrok i liječenje

Degenerativne bolesti zglobova kronične su bolesti

Degenerativne bolesti zglobova su kronične i degenerativne bolesti koje uzrokuju propadanje zglobne hrskavice. Osteoartritis poznat i pod imenom osteoartroza ili artroza najpoznatiji je oblik degenerativne bolesti zglobova. Ta je bolest nakon niza kardiovaskularnim problema i bolesti najčešći uzrok onesposobljenosti kod ljudi jer zahvaća zglobove kukova i koljena koji su izrazito važni za pokretanje. Uzročnici degenerativnih bolesti zglobova mogu biti mnogobrojni. Glavni uzroci su kombinacija više faktora koji uključuju životne navike i aktivnosti, genetsko naslijeđe, hormoni, mehanička oštećenja i traume te djelovanje nekih enzima i kemijskih spojeva koji se nalaze u tijelu. S obzirom na to, takve degenerativne bolesti koje zahvaćaju zglobove mogu biti podijeljene na primarni i sekundarni oblik koji se odnose na to kako je do tih oštećenja došlo. Primarni oblik ne povezuje se s vanjskim čimbenicima, dok se sekundarni oblik veže uz uzroke kao što su pretjerana tjelesna težina, traume zglobova, artritis ili neke infekcije te još niz raznih bolesti.

Degenerativne bolesti zglobova javljaju se postepeno

Degenerativne bolesti zglobova kreću na zglobnoj hrskavici. Te promjene najčešće su uzrokovane starenjem organizma ili određenim bolestima kada se na površini hrskavice trgaju kolagena i građevna vlakna zbog čega ona gube glatkoću. U zglobovima se nalazi takozvana zglobna tekućina čiji je zadatak poravnati neravnine na hrskavici, no prilikom prevelikih oštećenja hrskavice nema dovoljno te tekućine kako bi se ona zagladila zbog čega dolazi do dodatnog opterećenja pri pokretu. Ukoliko se hrskavica u potpunosti istroši, kosti dođu u dodir i takvi procesi uzrokuju upale koje uzrokuju daljnje promjene zbog čega se javljaju degenerativne bolesti zglobova. Osim što te promjene zahvaćaju same kosti, one se s vremenom prošire i na okolna tkiva kao što su ligamenti, okolna mišićna tkiva i slično. Navedeni degenerativni poremećaji javljaju se postupno i ne nastaju odjednom već je potreban duži niz godina da bi došlo do tog stanja. Stoga je važno pratiti simptome i raditi prevenciju ukoliko je to moguće.

Degenerativne bolesti zglobova liječe se na nekoliko načina

Degenerativne bolesti zglobova liječe se pod liječničkim nadzorom te je liječenje tih bolesti često vrlo kompleksno i iziskuje kombiniranje različitih pristupa liječenju. Liječenje degenerativnih bolesti zglobova može se podijeliti na tri osnovne kategorije koje uključuju fizikalne terapije, tretiranje lijekovima i kirurški zahvati. Degenerativne bolesti zglobova mogu se olakšati promjenom životnih navika jer je to prvi korak olakšavanja boli koja se javlja. Fizikalne terapije mogu pomoći ojačati određene mišiće u tijelu što može pomoći podnošenju boli koja se javlja kod degenerativnih bolesti. Ukoliko su bolovi prejaki, liječnici često prepisuju lijekove koji će olakšati svakodnevni život, no ukoliko je bolest previše uznapredovala, kirurški zahvati će biti jedino rješenje koje će omogućiti koliko toliko normalan život. Najčešći zahvati koji pomažu vraćanju zglobova u funkciju su artroskopija, korektivna osteotomija, kirurško ukočenje zgloba i mnogi drugi. Ukoliko mislite da bolujete od degenerativnih bolesti zglobova, svakako kontaktirajte svog liječnika koji će vas uputiti na daljnje pretrage koje vam mogu olakšati život.


Tagovi:

Flexin500 - za bolove u zglobovima

Flexin500 je odlično rješenje za bolne zglobove
  • jedinstvena formula bazirana na prirodnim sastojcima
  • dostupno bez recepta – može koristiti svatko
  • uklanja bolove i eliminira uzroke