Amiotrofična lateralna skleroza (Lou Gehrigova bolest) – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Amiotrofična lateralna skleroza (Lou Gehrigova bolest) - uzrok, simptomi, liječenje

Amiotrofična lateralna skleroza – uzrok

Amiotrofična lateralna skleroza, ili kako se još naziva Lou Gehrigova bolest, je neurološka bolest od kojeg dolazi do propadanja neurona, što posljedično uzrokuje slabljenje mišića, invalidnost i potom na kraju do smrti. Ova neurološka bolest obično počinje s trzanjem mišića, slabljenjem mišića u ruci ili u nozi, te s problemima s govorom gdje osoba nerazgovijetno priča. Na kraju amiotrofična lateralna skleroza počinje utjecati na većinu tjelesnih funkcija, gdje utječe na sposobnosti upravljanjem mišića koje su zadužene za kretanje, disanje, hranjenje i govor. Lou Gehrigova bolest može biti nasljedna u 1 od 10 slučajeva, no isto tako se može nasumično pojaviti. Još nije poznat točan uzrok ALS bolesti, no znanstvenici za sada spekuliraju da potencijalni uzročnici ove bolesti su mutacija gena, kemijska neravnoteža odnosno povišena razina glutamata koji može biti otrovan za živčane stanice, neorganizirani imunološki odgovor gdje imunološki sustav krene napadati svoje vlastite stanice, te abnormalni proteini koji se nakupe u stanicama i uzrokuju odumiranje živčanih stanica.

Amiotrofična lateralna skleroza – simptomi

Amiotrofična lateralna skleroza se može veoma lako prepoznati jer njegovi simptomi su veoma vidljivi. Prvi simptomi koji se pojave kod razvoja ove bolesti su trzaji mišića, osjećaj slabosti u rukama ili nogama i problemi s govorom. Uobičajeno se amiotrofična lateralna skleroza pojavljuje kod osoba poslije njihove 40. godine, no bilo je slučajeva gdje su i mlađe osobe razvile ovu bolest. Lou Gehrigova bolest uobičajeno počinje u rukama i nogama te se postepeno dalje širi na ostale dijelova tijela. Rani simptomi su vam da počinjete imati problema sa podizanjem prstiju i prednjeg dijela stopala, osjećate slabost u svojim stopalima, nogama ili gležnjevima, ruke vam postaju slabe i nespretne, nerazgovijetno pričate i imate problema s gutanjem, te osjećate grčeve u mišićima i ruke, ramena i jezik vam se trzaju. S napretkom bolesti mišići vam progresivno postaju slabiji sve dok ne dođe do potpune paralize tijela i više ne možete samostalno funkcionirati bez dodatne pomoći.

Amiotrofična lateralna skleroza – liječenje

Amiotrofična lateralna skleroza se ne može izliječiti, no može se progresija simptoma usporiti, te se s time povećati kvaliteta života pacijenta. Postoje razni lijekovi koji se koriste kod pacijenta koji imaju ALS bolest, a jedno od najboljih lijekova vam je lijek riluzol odnosno Rilutek koji je jedini odobreni lijek koji uspješno pomaže da se amiotrofična lateralna skleroza uspori kako ne bi simptomi prebrzo napredovali i uzrokovali ranu smrt kod pacijenta. On pomaže da se smanji razina glutamata u mozgu. Također, ima raznih lijekova koji vam doktori mogu propisati kako bi vam olakšalo grčeve u mišićima, umora, zatvora, pretjeranog lučenja sline, boli, depresije i pretjerane flegmatičnosti. Također, često se za pacijente ALS bolesti preporučuje fizikalna, radna i govorna terapija, pošto ALS bolest vam uzrokuje totalnu paralizu tijela, te se na ovaj način pokušava omogućiti da ipak uspijete nekako komunicirati i izvoditi određene pokrete i da sačuvate određeni osjećaj neovisnosti koja vam ova bolest inače oduzme.

Tagovi: