Alzheimerova demencija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Alzheimerova demencija - uzrok, simptomi, liječenje

Alzheimerova demencija, uzroci

Alzheimerova demencija ili demencija je, jednostavno objašnjeno, gubitak mentalnih sposobnosti kod osobe. U mentalne sposobnosti ubrajamo razmišljanje, pamćenje i logično zaključivanje. Gubitak navedenih sposobnosti mora biti dovoljno ozbiljan i ugrožavati svakodnevni život osobe kako bi se ono proglasilo demencijom. Alzheimerova demencija ima kronični ili progresivni tijek razvoja, no sve započinje od višestrukog oštećenja viših kortikalnih funkcija poput pamćenja, mišljenja, orijentacije, shvaćanja, računanja, sposobnosti učenja, jezika i rasuđivanja.

Važno ne naglasiti kako demencija nije bolest, ona je skup simptoma koji mogu uzrokovati određene bolesti. Simptomi se najčešće vide u promjenama raspoloženja kod osobe, što može rezultirati padom intelektualnog funkcioniranja i narušavanjem svakodnevnih životnih aktivnosti. Navedeno stanje se najčešće pojavljuje u starijoj životnoj dobi kada osobe nisu radno niti intelektualno aktivni. Demencija se može izliječiti, no samo onda kada je njen uzrok izlječiv. Koji su uzroci nastanka Alzheimerove demencije? Demencija će nastati kada intelektualne sposobnosti osobe lagano propadaju, točnije, ona nastaje kada dolazi do oštećenja određenih dijelova mozga.

Kada dijelovi mozga koji su odgovorni za učenje, pamćenje, donošenje odluka i rasuđivanja krenu propadati – dobivamo Alzheimerovu bolest. Navedena bolest ima postupan i nezaustavljiv tijek, što znači da se terapija sastoji od usporavanja napretka bolesti. U glavne uzroke nastanka ubrajamo: Bolesti koje uzrokuju degenerativnu promjenu živčanih stanica u mozgu, bolesti krvnih žila, moždani i srčani udar, propadanje moždanog tkiva radi čestog izlaganja alkoholu i drogi, siromašna prehrana bez nedovoljnog unosa vitamina, hormonalna neravnoteža, infekcije koje mogu utjecati na središnji živčani sustav, traume gave, bubrežne i jetrene kao i plućne bolesti, depresija.

Alzheimerova demencija, simptomi

Najčešći oblik demencije koji se javlja među starijom populacijom je Alzheimerova demencija. Prvi znakovi bolesti se mogu pojaviti i primijetiti u 5-om ili 6-om desetljeću života. Broj oboljelih u dobnim skupinama naglo raste nakon prestanka 60-te godine života, i od tada se ona udvostručuje svakih 5 godina. U rizične skupine se ubrajaju: Osobe starije od 65 godina života, žene, osobe koje su pretrpjele ozljedu glave, osobe koje su bile konstantno izložene toksinima, osobe koje imaju manji stupanj obrazovanja.

Simptomi koji ukazuju na demenciju su: Poremećaj pamćenja – Osoba gubi svoje kratkotrajno pamćenje i ne sjeća se zadnjih razgovora. Teškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti – Osoba se ne može sjetiti određenih pokreta ili redoslijeda pokreta pri obavljanju jednostavnih zadataka. Dezorijentacija – Osoba se gubi u prostoru i vremenu, zaluta ili ostavlja stvari na mjestima gdje ne pripadaju. Problemi pri planiranju – Osoba pogrešno procjenjuje i donosi pogrešne odluke, u primjeru – ne odijeva se primjereno za vremenske uvjete.

Poteškoće u razgovoru, čitanju ili pisanju – Osoba zaboravlja riječi i pokušava ih nadomjestiti najsličnijim opisom, rečenice su teško razumljive. Nagle promjene u raspoloženju – Osoba postaje ljubomorna, sumnjičava, česte su izmjene nervoze i smirenosti. Nedostatak motivacije – Osoba se osjeća napušteno i izolirano sa strane svih, javlja se nezainteresiranost za sve. Promjene u spavanju – Osoba spava sve više. Alzheimerova demencija je bolest stanje koje se razvija godinama, zato je potrebno obratiti pozornost na navedene simptome.

Alzheimerova demencija, liječenje

Za samo liječenje demencije postoji više lijekova i terapija. Inhibitori acetilkolinesteraze povećavaju dostupnosti acetilkolina koji često nedostaje u svim oblicima demencije. Spomenuti lijek može usporiti napredovanje demencije, što znači da osoba ne mora izgubiti svoju neovisnost i ne mora na hospitalizaciju. Da li se Alzheimerova demencija može spriječiti? Nažalost, radi širokog spektra mogućih uzročnika demencije, nije jednostavno odrediti mjere prevencije. Ipak, zahvaljujući raznim zdravstvenim istraživanjima znamo koji faktori mogu utjecati na pojavu demencije.

Alzheimerova demencija ima iste čimbenike rizika kao i kardiovaskularne bolesti – Pušenje, višak kilograma i pretilost, visok krvni tlak, dijabetes, visoka masnoća u krvi, kontrolom navedenog mi umanjujemo rizik nastanka demencije. Da li naše životne navike mogu pomoći u odgađanju razvoja demencije? Demencija se krene razvijati kada osoba postaje sve manje fizički i mentalno aktivna. Sukladno tome, stručnjaci navode sljedeće: Osobe koje su starije od 65 godina bi trebale redovito vježbati barem 30 minuta svaki dan, trebale bi održavati mentalnu aktivnost s čitanjem ili rješavanjem raznih zagonetki, posvetiti se učenju novih stvari, više se družiti.

Tagovi: