Bespomočnost ili bespomoćnost?

Bespomočnost ili bespomoćnost?

Bespomoćnost ili bespomoćnost? Ovo pitanje mnoge muči prilikom pisanja, jer su glasovi /č/ i /ć/ veoma slični i često se međusobno zamjenjuju. Međutim, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati bespomoćnost.Bespomoćnost je imenica ženskog roda koja označava stanje onoga koji je bespomoćan. To znači da se radi o osobi koja se ne može samostalno obraniti, koja je nemoćna i koja nema snage da se suoči s nekom situacijom ili problemom.Bespomoćnost može biti fizička ili emocionalna.

Fizička bespomoćnost se odnosi na osobe koje, zbog određenih razloga, ne mogu izvršiti određene radnje ili se zaštititi od opasnosti. To su, primjerice, starije osobe, bolesne osobe ili djeca koja ne mogu samostalno funkcionirati.Emocionalna bespomoćnost se odnosi na osobe koje nemaju dovoljno emocionalne snage za suočavanje sa stresom, tjeskobom ili nekim drugim emotivnim problemima. To su osobe koje se osjećaju nemoćno i bespomoćno u određenim situacijama.Bespomoćnost može biti i privremena ili trajna.

Privremena bespomoćnost se odnosi na osobe koje su trenutno nemoćne, ali se to stanje može promijeniti kada se situacija promijeni ili kada se osoba oporavi od bolesti ili ozljede.Trajna bespomoćnost se odnosi na osobe koje su stalno nemoćne i koje se ne mogu oporaviti ili popraviti svoje stanje. To su, primjerice, osobe s invaliditetom ili osobe koje su teško bolesne i nemaju izgleda za izlječenje.U svakom slučaju, bespomoćnost je stanje koje se može osjećati vrlo teško i nepodnošljivo. Zato je važno pružiti podršku i pomoć osobama koje se osjećaju bespomoćno, kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno.

To se može postići kroz različite oblike pomoći, kao što su terapija, medicinska pomoć ili podrška obitelji i prijatelja.Ukratko, bespomoćnost je stanje koje može zadesiti svakoga od nas u određenom trenutku. Važno je prepoznati kada je netko u stanju bespomoćnosti i pružiti mu podršku i pomoć koja mu je potrebna. A pravilno pisanje ove riječi je bespomoćnost.