Uskrsni ili uskršnji?

Uskrsni ili uskršnji?

Uskrs je najveći kršćanski blagdan koji se slavi diljem svijeta. Ovaj praznik označava uskrsnuće Isusa Krista i simbolizira pobjedu života nad smrću, te daje nadu da postoji život nakon smrti. U Hrvatskoj, kao i u drugim katoličkim zemljama, Uskrs se slavi trodnevjem koje uključuje Veliki petak, Uskrsnu subotu i Uskrsni dan.

Uskrsni ponedjeljak je državni praznik u Hrvatskoj, a obilježava se šarom jaja, klađenjem na jaja, te odlaskom na uskršnju misu. Osim toga, mnoge obitelji pripremaju tradicionalna uskršnja jela poput šunke, kruha, kolača, te raznih vrsta pita.Kada je riječ o pisanju pridjeva koji se odnose na Uskrs, postoji dvojba hoće li se pisati uskršnji ili uskrsni.

U hrvatskom standardnom jeziku oba pridjeva su dopuštena, ali preporučuje se upotreba uskrsni, uskrsna, uskrsno. Pridjev uskrsni se pravilno piše malim početnim slovom, a označava nešto što se odnosi na Uskrs.Uskrsni običaji su se razvijali tijekom stoljeća i prenose se s koljena na koljeno.

To su običaji poput bojanja jaja, ukrašavanja kuće, izrade pletenica, te odlaska na misu. U nekim dijelovima Hrvatske, običaj je da se na Uskrs ujutro pjeva uskršnja pjesma, te se nakon toga ide na ručak gdje se jede pečena šunka, pogača i kolači.Svaka obitelj ima svoju tradiciju i običaje koje provodi za Uskrs. Ovaj blagdan je vrijeme obiteljskog okupljanja, druženja i zajedničkog slavljenja života i nade. Uskrs je vrijeme koje nas podsjeća da smo svi jedno, i da je važno čuvati svoje obiteljske i kulturne tradicije.