Znate li koliko svježe meso smije stajati u frižideru? Ako primijetite ove promijene odmah ga bacite

Znate li koliko svježe meso smije stajati u frižideru? Ako primijetite ove promijene odmah ga bacite

Imate li naviku da kupite svježe meso, ali ne znate koliko dugo smije ostati u frižideru? Sigurnost hrane je ključna kada je u pitanju vaše zdravlje, a pravilno skladištenje mesa igra važnu ulogu u tome. Otkrijte koliko dugo je sigurno držati svježe meso u frižideru i kako prepoznati kada više nije sigurno za konzumaciju.

Prvo, važno je razumjeti da svježe meso, poput piletine, govedine, svinjetine ili ribe, ima ograničen rok trajanja u frižideru. Prema preporukama Agencije za hranu i lijekove (FDA), svježe meso treba čuvati na temperaturi od 4°C ili niže kako bi se spriječio rast bakterija. Evo nekoliko smjernica koliko dugo svježe meso može ostati u frižideru:

  1. Piletina: Svježa piletina može ostati u frižideru 1 do 2 dana.
  2. Govedina: Svježa govedina obično može ostati u frižideru 3 do 5 dana.
  3. Svinjetina: Svježa svinjetina obično može ostati u frižideru 1 do 3 dana.
  4. Riba: Svježa riba obično može ostati u frižideru 1 do 2 dana.

Važno je napomenuti da ovi rokovi mogu varirati ovisno o različitim faktorima, uključujući temperaturu frižidera, vrstu mesa i datum pakiranja. Stoga je važno obratiti pažnju na promjene u izgledu, mirisu i teksturi mesa kako biste osigurali sigurnost hrane.

Ako primijetite bilo kakve promjene poput neobičnog mirisa, promjene boje ili pojavu lepljive ili sluzave teksture, to su znakovi da je meso možda pokvareno i više nije sigurno za konzumaciju. U tom slučaju, preporučuje se da meso odmah zamrznete ili bacite kako biste izbjegli rizik od trovanja hranom.

S obzirom na to da je pravilno skladištenje ključno za očuvanje sigurnosti hrane, uvijek provjerite upute za čuvanje na pakiranju mesa i pridržavajte se preporuka kako biste osigurali svježinu i kvalitetu proizvoda. Vaše zdravlje je važno, stoga budite pažljivi pri rukovanju i skladištenju svježeg mesa.


Tagovi: