Zdravi ugljikohidrati

Ljepota i zdravlje

Zdravi ugljikohidrati

Koji su to zdravi ugljikohidrati?

Kada se priča o kontroli prehrane, obično se ugljikohidrati spominju u negativnom kontekstu. Gotovo svaki plan prehrane će uključivati dijelove poput smanjenja unosa ugljikohidrata. Iako se ugljikohidrate smatra kao neprijatelje gubitka kilograma, mi vam želimo taj stav promijeniti. Naime, radi se o ključnom izvoru energije i jednom od najvažnijih makronutrijenata. Iako i bijeli šećer spada pod ugljikohidrate, ne trebamo ih toliko brzo staviti na stup srama jer postoje i zdravi ugljikohidrati za koje je poželjno da su dio vaše prehrane. Tako se zob, kruh od cjelovitog zrna, integralna riža, povrće može smatrati kao zdravi ugljikohidrati. Nekoliko je razloga zašto ih tako možemo nazivati: prvi je niski glikemijski indeks. To znači da je potreban duži period da se razgrade u želucu, što znači da neće skočiti inzulin u tijelu, jer u trenutku kada inzulin skoči više se ne vrši proces mršavljenja. Isto tako, spomenuti ugljikohidrati imaju razne korisne mikronutrijente koje pomažu postizanju raznovrsne i izbalansirane prehrane.

Postoje li zdravi ugljikohidrati?

Ako vam je cilj gubitak kila i pri tom se pitate postoje li zdravi ugljikohidrati, s radošću ćemo vas obavijestiti da itekako postoje. Jednu riječ je potrebno samo zapamtiti ako vas zanimaju zdravi ugljikohidrati, a to je: složeni ugljikohidrati i ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom. Dakle, složeni će biti oni koji nisu rafinirani ili prerađeni poput integralne riže, cjelovitih zrna, sirovog povrća. S druge strane, jednostavni ugljikohidrati su rafinirani bijeli šećer, razni slatkiši itd. Složeni ugljikohidrati su ujedno i oni s niskim glikemijskim indeksom, što je dobra stvar. Međutim, ima i zdravih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom poput npr. meda. Ako vas zanimaju primjeri tako zdravih složenih ugljikohidrata, među njih spadaju namirnice poput mahuna, cjelovitih žitarica, povrća (npr. brokula, kelj, salata, kupus, rajčica, leća, grah, celer, mrkva, batat itd. ) voća (jabuka, smokva, breskva, malina, kupina, šljiva itd. ). Dobra stvar pri konzumiranju takve hrane je što ćete duže imati osjećaj sitosti.

Ugljikohidrati su bitni, a evo koji su zdravi ugljikohidrati!

Kao što smo već spomenuli, ugljikohidrate prati neopravdana reputacija kao makronutrijenta koji je loš za gubitak masti. Ako ste na dijeti koja predviđa nizak udio ugljikohidrata, vrlo brzo ćete primijetiti da nemate energije za vježbanje, a možete iskusiti i glavobolju, iscrpljenost, pa i generalnu bezvoljnost. Ugljikohidrati su stoga jako bitan izvor energije, a ako vas je strah dobivanja kila, vodite računa o tome da postoje zdravi ugljikohidrati. Da bi saznali koji su zdravi ugljikohidrati, vrijedi znati da ugljikohidrate možemo podijeliti na nekoliko vrsta: jednostavne šećere, škrob, vlakna, složene ugljikohidrate itd. Ovi potonji su oni koji vas najviše trebaju zanimati. Naravno, vlakna i škrob su isto bitni o određenom omjeru. Isto tako, ključan parametar je količina koju bi trebali unašati. Ako je vaš dnevni unos 2000 kalorija, bilo bi dobro da oko 40 do 50 % tih kalorija dolazi iz izvora ovog makronutrijenta. Naravno, iz zdravih ugljikohidrata, dok jednostavne šećere treba potpuno izbaciti.

Tagovi: