Naranče višu nisu broj jedan! Ovo zeleno povrće ima više vitamina C od bilo kojeg voća.

Zanimljivosti

Naranče višu nisu broj jedan! Ovo zeleno povrće ima više vitamina C od bilo kojeg voća.

Brokula – zdravo i ukusno povrće

Porcija brokule veličine šalice sadrži 81 miligram vitamina C, 18 grama više nego što biste dobili od cijele naranče. Ista količina brokule sadrži 3 grama proteina, 2,5 grama vlakana i 31 kaloriju. Zeleno povrće porijeklom je iz Azije i Sredozemlja, a u Sjedinjene Države uvedeno je prije nekoliko stoljeća – najvjerojatnije tijekom kolonijalne ere. Uzgaja se još od vremena Rimskog Carstva, a sve do danas ostaje vrijedna namirnica u prehrani. Brokula je tamnozelene boje, izvor je vitamina A i C, folne kiseline, antioksidansa, vlakana, kalcija.

Ovo bi povrće trebalo biti prisutno u svakodnevnom jelovniku svih onih koji žele poboljšati svoje zdravlje. Osim što jača imunitet i poboljšava rad crijeva, sprječava artritis te povoljno djeluje na mozak i srce. Niskokaloričan je i ima visoke koncentracije sulforafana koji pomaže u sprječavanju kancerogenih promjena. Redovita konzumacija ovog povrća pomaže u jačanju imunološkog sustava, ublažavanju želučanih tegoba i zatvora. Bogata je topivim vlaknima koja pomažu u kontroli kolesterola u crijevima, jačaju krvne žile i pomažu u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom.

Blagodati koje tamnozeleno povrće nudi u svakodnevnom životu

Kako biste poboljšali svoj imunološki sustav i bili zdraviji, važno je hraniti se uravnoteženo s namirnicama koje su bogate vitaminom C. Osim već poznatih dobrobiti, poput prevencije prehlade i gripe, vitamin C pomaže tijelu u formiranju kostiju, mišića, tetiva i kože. Liječnici preporučuju dnevni unos od 75 mg vitamina C za žene i do 90 mg za muškarce. Budući da naše tijelo ne proizvodi ovaj nutrijent, neophodan je svakodnevni unos hrane bogate vitaminom C. Sve veća konzumacija brokule posljedica je činjenice da ovo povrće ima visok nutritivni sadržaj, kao i antibakterijska i antikancerogena svojstva.

Ovo tamnozeleno povrće preporučuju liječnici i nutricionisti jer blagotvorno djeluje na zaštitu našeg organizma. Sadrži hranjive tvari koje ga čine jedinstvenim izborom u prehrani. Može se reći da je brokula funkcionalna prirodna namirnica čija karakteristična boja ukazuje na visok sadržaj karotenoida. Sadrži tvari poznate kao antioksidansi, koji se bore protiv slobodnih radikala. Brokula ima puno vlakana koja sprječavaju bolesti debelog crijeva. Konzumacija ovog povrća donosi brojne zdravstvene prednosti, uključujući sposobnost poboljšanja probave, snižavanja razine kolesterola i maksimiziranja apsorpcije vitamina. Također pomaže u sprječavanju alergijskih reakcija, štiti kožu, jača imunološki sustav, smanjuje krvni tlak i upale, poboljšava vid i zdravlje očiju.

Koliko je brokula hranjivo povrće?

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da brokula nudi ogromne prednosti, od svoje uloge u prevenciji raka do izvrsne sposobnosti u borbi protiv kolesterola. Ovo povrće iz skupine krstašica sadrži tvari koje su također zaslužne za njegov specifičan okus. Brokula kao popularnanamirnica ima niz ljekovitih prednosti, uključujući detoksikaciju organizma, apsorpciju vitamina i minerala. Jedna porcija od 100 grama ima oko 32 kalorije, što ga čini izvrsnim izborom za poticanje mršavljenja. Najbolji način konzumiranja brokule je kuhanje listova i stabljika na pari. Može se konzumirati i sirovo, u salatama i sokovima.

Ovo povrće ima karakterističan miris za što su zaslužni spojevi sumpora koje sadrži i koji se oslobađaju tijekom kuhanja. Tijekom pripreme, intenzitet temperature i trajanje procesa kuhanja faktori su koji uzrokuju promjene u kemijskim nutritivnim svojstvima brokule. Zato kuhanje na pari i u pećnici pridonosi najvećem očuvanju razine vitamina C. Ako vam je miris brokule prejak, možete ga ublažiti ako u vodu dodate nekoliko komadića celera ili malo mlijeka. Kao zaključak može se reći da jedinstveni organski spojevi sadržani u ovom povrću, izotiocijanati, flavonoidi i drugi antioksidativni spojevi imaju iznimno pozitivan učinak na naše zdravlje.

Tagovi: