Zašto žene imaju menstruaciju

Zašto žene imaju menstruaciju

Zašto žene imaju menstruaciju, zato što jajnici svaki mjesec pripremaju maternicu za začeće

Menstrualni ciklus se kod većine žena kreće po lunarnom kalendaru i traje 28 dana. Kod žena u hormonalnom disbalansu to može varirati. Prvi dan menstruacije je prvi dan mjesečnog ciklusa koji se sastoji od ovarijskog i endometrijskog dijela. Zašto žene imaju menstruaciju, zato što jajnici svaki mjesec pripremaju maternicu za začeće, ovarijski dio se odvija u tri faze; folikularna faza (sazrijevanje jajne stanice), ovulacije Ispuštanje jajne stanice iz folikula) i luteinske faze (žuto tijelo).

Endometrijski ciklus se također odvija u tri faze; menstrualna faza (dani krvarenja), proliferacijska faza (priprema sluznice maternice za ovulaciju) i sekrecijska faza kada se pod utjecajem estrogena i progesterona maternica priprema za sljedeće krvarenje. Zašto žene imaju menstruaciju, složeni tjelesni procesi pripremaju maternicu za začeće, a ako začeće izostane mora uslijediti krvarenje, jer se mora izbaciti oljušteni endometrij, neiskorištenu jajnu stanicu, žuto tijelo i sve nakupljeno u maternici od zadnjeg menstrualnog krvarenja, to je uvjet ženskog zdravlja.

Zašto žene imaju menstruaciju, trajanje krvarenja i odstupanja

Redoviti menstrualni ciklus od 28 dana, s krvarenjima 3 - 4 dana bi bili idealni za svaku ženu uz očekivana odstupanja do sedam dana. I ciklus id 30 ili 35 dana ako je u takvim redovitim razmacima smatra se urednim. Zašto žene imaju menstruaciju, trajanje krvarenja i odstupanja, no, nisu sve žene te sreće, neke imaju velike oscilacije u trajanju ciklusa, broju dana kada krvare kao i količini krvarenja. Obilne, bolne i neredovite menstruacije mogu biti znak hormonalnih poremećaja i drugih bolesti.

Policistični jajnici su čest razlog menstrualnih problema svake vrste, a razne vaginalne infekcije treba odmah liječiti jer također mogu utjecati na menstrualni ciklus, a mogu postati i zloćudne. Zašto žene imaju menstruaciju, ako žena ima učestala ili samo preobilna krvarenje, također se treba posavjetovati sa svojim ginekologom i možda prihvatiti kontracepciju ili neku drugu hormonsku terapiju. Inače bi redoviti ginekološki pregledi trebali postati navika svih spolno aktivnih žena i svakako redovito raditi papa test.

Zašto žene imaju menstruaciju, kada dolazi prva, a kada zadnja mjesečnica

Svaka je žena individualno biće za sebe i ne mora se uklapati u nikakve tablice. Što je pubertet djevojčice i kada počinje je također individualno i tu može biti velikih odstupanja. Zašto žene imaju menstruaciju, kada dolazi prva, a kada zadnja mjesečnica, čovjek je samo naoko zadano biološko biće, tako djevojčice dobivaju prvu mjesečnicu od 12 - 14 godine, ali neke je dobiju i puno ranije, a neke djevojčice je dobiju puno kasnije. Iako je prerano ili prekasno, brižna majka će se o tome posavjetovati s ginekologom.

Nastupanje zadnje mjesečnice završava ženinu reproduktivnu fazu i ženu uvodi u menopauzu ili klimakterij. Čini se da je ženama reproduktivna faza u zadnje vrijeme produžena, pa sve kasnije ulaze u klimakterij, no, razni stresovi, traume ili bolesti mogu i ubrzati ulazak u menopauzu. Zašto žene imaju menstruaciju, znamo da je u reproduktivnoj fazi uredna menstruacija znak odsustva trudnoće i svojevrsna čuvarica ženskog zdravlja iako je mnogi nazivaju "ženskim prokletstvom".


Tagovi: