Papa test – što je, kako se i kada radi

Ljepota i zdravlje

Papa test - što je, kako se i kada radi

Papa test, prvi prag kontrole kod ranog otkrivanja raka grlića maternice

Tumori maternice i grlića maternice mogu se na vrijeme otkriti i liječiti. a analizom cervikalnog razmaza se vrlo brzo vidi ima li abnormalnih, potencijalno tumorskih stanica u cerviksu ili nema. Papa test, prvi prag kontrole kod ranog otkrivanja raka grlića maternice, uzima se jednostavno i bezbolno tijekom ginekološkog pregleda, a ovaj se test koristi od pedesetih godina prošlog stoljeća.

Uzeti cervikalni bris postavlja se na laboratorijsko stakalce na kojem se uzorak fiksira alkoholom koji čuva uzete stanice kojima se dodaje specijalno obojenje da bi mikroskopski pregled bio što precizniji i analiza što točnija. Papa test kao redovan pregled kod svih spolno aktivnih žena je uveo grčki liječnik Papanicolau, po kojem je i dobio ime. Test je pouzdan i točan 70 – 80 %, a oko 30% traženja daju lažno pozitivan ili lažno negativan nalaz.

Papa test daje natočnije rezultate u kombinaciji sa kolposkopijom i biopsijom

Žene koje se redovito testiraju znaju koliko je to važno za rano otkrivanje raka maternice, a ova testiranja na vrijeme otkrivaju i druge vaginalne upale i infekcije. Čak i kada dobijete pozitivan nalaz, to ne znači da već imate tumor, kao što ni negativan nalaz ne znači da nema abnormalnih stanica. Papa test daje suprotne rezultate u kombinaciji sa kolposkopijom i biopsijom, tako se izbjegavaju i moguće pogrešne interpretacije prvog nalaza.

Vaš ginekolog će procijeniti kada je potrebno napraviti dodatne pretrage i kako liječiti stanje utvrđeno prvim testiranjem. Papa test može otkriti i HPV virus i njegove utjecaje i infekcije njime izazvane, zatim se prikazuju bakterijske upale izazvane specijalnim štapićastim bakterijama, razne gljivične upale, klamidiju i ostale uzročne vaginalne upala, a slučajevi miješanih infekcija su češći nego što se misli. Dakle, pozitivan nalaz nije uvijek znak tumora, kao što ni negativan nalaz ne znači da ste potpuno zdravi i da se ne morate brinuti o svom zdravlju.

Papa test kod djevojaka koje još nisu spolno aktivne

Testiranje spolno aktivnih žena obavlja se u vremenu između desetog i dvadesetog od prvog dana zadnje menstruacije, no, često je testiranje nužno provesti i kod vrlo mladih djevojaka koje su još djevice ili čak kod djevojčica. Papa test kod djevojaka koje još nisu spolno aktivne se provode uvođenjem spekuluma kroz himen i sve se brzo vraća na svoje mjesto.

Preporuka je da se ovo testiranje obavlja jedanput godišnje kod svih spolno aktivnih žena, jer smanjuje rizik od raka maternice i grlića maternice smanjuje za visokih 90 %, a spolno još neaktivnim djevojčicama i djevojkama se radi samo ako je to nužno. Papa test je prvi stražar na vratima ženskog spolnog zdravlja, a nalaz može biti normalan ili uredan, bez abnormalnih stanica, ali sa upalnim faktorima i posve abnormalan nalaz koji vjerojatno uključuje još pretraga i adekvatno liječenje. Test je posve bezbolan i jednostavan i jednom godišnje ga nije teško napraviti u interesu zdravlja.

Tagovi: