Pubertet kod dječaka i cura – kako ga prepoznati

Zanimljivosti

Pubertet kod dječaka i cura - kako ga prepoznati

Pubertet donosi mnoge promjene

Pubertet je razdoblje kroz koje svi prolazimo u životu te ga obilježava veliki broj fizičkih, psihičkih te emotivnih promjena. Promjene kroz koje prolaze dječaci i cure se razlikuju zbog drugačije fizionomije, no iako su neke promjene različite, uvelike utječu na svakoga. Pubertet se kod svakoga može javiti u drugačije vrijeme, no kod cura promjene najčešće nastupaju nešto ranije nego li je to slučaj kod dječaka. Iako će se cure najčešće naći ranije u promjenama u pubertetu, postoje i preuranjeni puberteti koji nastupaju nešto ranije od očekivanog.

O preuranjenom pubertetu je riječ ukoliko se promjene u razvoju kreću događati ranije nego što se to smatra uobičajenim ili normalnim za određenu skupinu. Pubertetske promjene obično kreću nakon 10. godine života kod cura, dok se kod dječaka kreće javljati nekih godinu do dvije kasnije. Ukoliko se promjene krenu događati ranije od toga, otprilike oko osme godine života, riječ je o ranije spomenutim preuranjenim pubertetskim promjenama.

Pubertet kod cura

Cure obično kreću ranije s promjenama koje nosi pubertet te se takve promjene kreću javljati u prosjeku godinu do dvije ranije nego li se to događa dječacima. Rast u visinu i dobivanje na tjelesnoj težini jednako je za oba spola, no ono po čemu se pubertet kod cura razlikuje od dječaka je da prilikom djelovanja ženskih spolnih hormona dolazi do promjena kao što su rast grudi, širenje bokova, rast stidnih dlaka kao i nekih drugih dlaka na tijelu. Osim toga, uslijed rada hormona dolazi do prve menstruacije koja ukazuje na to da se tijelo sprema na spolnu zrelost kako bi u nekom trenutku omogućilo nastavak vrste.

Osim takvih vidljivih promjena, tu su i mnoge emocionalne i psihičke promjene s kojima se svaka cura drugačije nosi. Promjene na tijelu mogu ostaviti veliki trag na psihi i emocijama cura te se s obzirom na to mogu pojaviti drugačiji obrasci ponašanja od uobičajenog.

Pubertet kod dječaka

Kako smo već spomenuli, dječaci ulaze u pubertet nešto kasnije nego li je to slučaj kod cura. Zajednička odlika puberteta kod dječaka i cura je rast u visinu i dobivanje na tjelesnoj težini, no to su jedine podjednake promjene koje prolaze. Kod dječaka je hormon testosteron zadužen za mnoge promjene u tijelu te se zbog njegovog utjecaja pubertet kod dječaka najlakše očituje u promjenama kao što su promjena glasa, tj. glas postaje dublji te je Adamova jabuka izraženija. Osim dubljeg glasa, počinju rasti dlake na tijelu i licu što može svatko primijetiti.

Od manje vidljivih promjena, tu je rast stidnih dlaka, povećanje veličine testisa, pojava erekcija, povlačenje prepucija i još neki drugi. Emocionalne i psihičke promjene također ne zaobilaze ni dječake, pa se tako može zamijetiti da pojedini dječaci postaju buntovniji ili agresivniji, dok neki postanu usred svih tih promjena nesigurniji i povučeniji u sebe te imaju problema sa samopouzdanjem.

Tagovi: