Ovisnost o narkoticima – Znakovi prema kojima ćete prepoznati zloporabu narkotika

Ovisnost o narkoticima - Znakovi prema kojima ćete prepoznati zloporabu narkotika

Prepoznati ovisnost o narkoticima po fizičkim znakovima

Imati ovisnika u obitelji je teret i briga za cijelu obitelj, a uz bračnu nevjeru i zlostavljanja treći je najčešći razlog razaranja obitelji. Najgore je od svega što obitelji promakne trenutak kada je sva ta ovisnička drama započela i kako. Ipak, prepoznati ovisnost o narkoticima po fizičkim znakovima je moguće i potrebno, kako bi mogli na vrijeme učiniti ono što je potrebno učiniti da osoba koja je probala drogu ne postane ovisnik i teret sebi i drugima.

Alkoholizam se lako uočava, ali svi ostali opijati drugačije djeluju, zato se ovisnost o narkoticima tako teško prepoznaje. No, ako član vaše obitelji djeluje tromo, nezainteresirano, pospano ili razdražljivo, ako naglo dobije povećan apetit ili izbjegava hranu, ako su mu zjenice raširene, ako bježi u san u svako doba dana, preznojava se, zapušta se, ne pere se vrijeme je da se zabrinete. Naročito ako ima nove prijatelje, a stara prijateljstva je pokidao, ako u svako doba dana nakratko nestaje iz kuće, puno je znakova.

Prepoznati ovisnost o narkoticima po ponašanju

Ako je ovisnik đak ili student, zanemarit će učenje, iako je ranije bio odličan, više mu to nije važno. Ako je ovisnik zaposlen bez objašnjenja će dati ili dobiti otkaz, mijenjati poslove i svi će drugi biti krivi, a ne njegov nemar. Lagat će kod svakog ispitivanja, ako vam nestaje novac u kući, morate posumnjati na krađu. Prepoznati ovisnost o narkoticima po ponašanju možete kad je osoba već duboko ogrezla u drogama i potpuno mu je svejedno što mu govorite.

Dezorijentiranost, halucinacije, amnezija i drugi psihički poremećaji prate osobu koja je ogrezla u teškim drogama. Ovisnost o narkoticima često ovisnike odvede u kriminal, jer su spremni učiniti sve za samo jednu dozu. Zato ovisnici često imaju problema s policijom, u prometu su nepouzdani vozači koji ugrožavaju sve oko sebe i često su sudionici prometnih nesreća. No, i privatno često ulaze u konflikte s drugim ljudima naoko bez razloga i povoda, kao i s članovima najuže obitelji.

Ovisnost o narkoticima nije znak puberteta

Tinejdžerske godine pred svako dijete stavljaju gomilu izazova kojima pod vršnjačkim pritiskom nije lako odoljeti, pa većina tinejdžera proba neku od droga, najčešće marihuanu jer je najdostupnija i najjeftinija, ali na sreću ne svidi se to svima. Važno upozorenje roditeljima, ovisnost o narkoticima nije znak puberteta, ako je vaše dijete radikalno promijenilo ponašanje, postalo osorno i nepristojno, izbjegava razgovor, nervozno je i nestrpljivo, prebučno ili pretiho, samo spava, ne vraća se doma sa izlazaka, vrijeme je da kopate dublje.

Ovisniku zjenice mogu biti raširene ili izrazito sužene, oči mogu biti krvave i izgledati upaljeno, vrijeme je da se zabrinete. Za ovisnost o narkoticima pretražite djetetovu sobu, aluminijska folija, duhan (? ), lula, bijeli prah, lijekovi (naročito ako su u neoznačenim kutijama ili bočicama), igle, šprice, sve su to razlozi da se stvarno zabrinete. Lagat će vam o svemu tome, reći će da to čuva za prijatelja, ne nasjedajte. Ne, tako drastična promjena ponašanja nikako nije znak puberteta.


Tagovi: