Zašto stidne usne potamne

Zašto stidne usne potamne

Zašto stidne usne potamne razlozi i uzroci

Neke su žene primijetile na svojim stidnim usnama tamniju boju, odnosno plavkastu boju i naravno da na tu pojavu žele znati odgovor zašto stidne usne potamne i što je dovelo do te pojave. Stidne usne kao vanjski dio vagine pod utjecajem je svih promjena koje se događaju u vagini, ali jednako tako su stidne usne pod utjecajem vanjskih faktora.

Zašto stidne usne potamne, posljedica je tamnjenja područja gdje se proizvodnja melanina, odnosno melanogeneza pojavila uslijed utjecaja starenja, genetskih predispozicija, hormonalnih promjena, ali i vanjskih utjecaja. Starosne promjene koje se događaju naročito kod žena u menopauzi osim što hormon estrogen se proizvodi u manjoj količini dolazi i do opuštanja mišića i manje prokrvljenosti cijelog reproduktivnog organa. Hormonski poremećaji koji su vezani uz manju proizvodnju estrogena dovode do promjena unutar vagine, pa time i do promjene u boji stidnih usana. Kožne bolesti, razne upale ili posljedice ozljeda također su unutarnji uzroci koji mogu dovesti do tamnjenja stidnih usana.

Vanjski faktori koji mogu utjecati na tamnjenje stidnih usana su prvenstveno trenje i trljanje koje može biti zbog materijala donjeg rublja ili trljanje bedara jedno o drugo. Konzumiranje nekih lijekova također može biti uzrok za tamnjenje stidnih usana, kao i direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti ili solariju. Ujedno i lasersko zračenje prilikom uklanjanja dlačica na bikini zoni mogu utjecati na tamnjenje.

Zašto stidne usne potamne u trudnoći

Trudnice se često pitaju zašto stidne usne potamne, no uz ovu promjenu trudnice su primijetile da tokom trudnoće dolazi do brojih promjena na njihovom tijelu. Tamnjenje stidnih usana samo je jedno od mjesta gdje se trudnicama pojavila tamnija boja kože jer se tamnija boja kože može u trudnica pojaviti i na čelu, na licu, obrazima, rukama i drugim dijelovima tijela. Medicinski naziv za ovu hormonalnu promjenu u trudnoći kada dolazi do povećane proizvodnje progesterona i estrogena se naziva kloazma koja nakon trudnoće nestaje kad se postigne hormonalna ravnoteža.

Međutim, ukoliko šest mjeseci nakon poroda tamne mrlje nisu nestale uzrok može biti u endokrinom poremećaju, kao i sa kardiovaskularnim organima, probavnim sustavom, poremećaju rada štitnjače, bolesti jetre, ali i zbog poremećaja nervnog sustava. Trudnoća svakako utječe na tijelo žene, te žene tokom trudnoće, ali i nakon poroda trebaju posvetiti veliku pažnju svom zdravlju.

Odgovor na pitanje zašto stidne usne potamne i ostaju tamne nakon poroda mogu vam dati samo stručnjaci koji su specijalisti za endokrinologiju jer će detaljnim postupcima dijagnoze doći do pravog uzroka i uputiti vas na liječenje.

Zašto stidne usne potamne i kako utjecati na tu pojavu

Zašto stidne usne potamne, te kako sami možete utjecati na tu pojavu ovisi prvenstveno o uzrocima koji su doveli do tamnjenja stidnih usana. Prvenstveno obratite pažnju na vrstu donjeg rublja koje koristite, dajte prednost pamučnom rublju i odreknite se tangi. Trljanje bedara najčešće se događa ukoliko veći dio dana provedete u sjedećem položaju, stoga je potrebno da se preostali dio vremena krećete, vježbate, iako da samo i lagano šećete već ste napravili puno za svoje zdravlje, ali i boju stidnih usana jer će cijelo tijelo biti bolje prokrvljeno.

Ukoliko ste primijetili neugodan miris koji dolazi iz vaše vagine, to također može biti razlog zašto stidne usne potamne, jer upalni proces će utjecati ne samo na vaginu, maternicu, već i na stidne usne. U tom slučaju hitno se obratite svom ginekologu koji će vam propisati odgovarajuće liječenje za upalni proces.

Potamnjele stidne usne možete posvijetliti uz pomoć specijaliziranih postupaka depigmentacije u kontroliranim uvjetima specijalističkih klinika koje će vam napraviti liječnik specijalist. No, svoje stidne usne može i posvijetliti i pomoću narodnih recepata koji se koriste stolisnikom, limunom i svježim krastavcem, te peršinom i eteričnim uljima.


Tagovi: