Bolesti jetre, njihovi simptomi i liječenje

Bolesti jetre, njihovi simptomi i liječenje

Zašto je važno spriječiti bolesti jetre?

Jetra je bitan organ u našem tijelu koji obavlja petstotinjak različitih funkcija o kojima ovisi naše cjelokupno zdravstveno stanje. Jetra se nalazi se u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine i najvećim dijelom je zaštićena ispod naših rebara. Čovjek ne može živjeti bez jetre, ali ako se na vrijeme otkriju problemi ili bolesti jetre, započne s liječenjem, jetra ima moć da se odlično obnovi, regenerira.

Najpoznatije funkcije jetre jesu stvaranje odnosno izlučivanje žuči, izlučivanje bilirubina, kolesterola, triglicerida, hormona, lijekova. Jetra je važna za metabolizam masnoća, proteina, ugljikohidrata, te aktivaciju enzima, u njoj se skladište glikogeni, vitamini i minerali, ima utjecaj na zgrušavanje i pročišćavanje krvi te detoksikaciju. Rad jetre vrlo je kompleksan i ona obavlja veliki broj životno važnih funkcija u našem tijelu. Izuzetno je značajna i za naš imunološki sustav, a znamo da je čovjek s oslabljenim imunitetom podložan upalama, infekcijama, virusima itd. Jetra pojednostavljeno rečeno vodi brigu o tome što od onoga što smo unijeli u svoje tijelo treba da se koristi i gdje ili da supstance koje nisu korisne treba izbaciti iz organizma. Iako je jetra otporan organ, ako je godinama izložena toksičnim tvarima, osobito onima koje nije u stanju eliminirati i koje se talože u njoj, jetra će se oštetiti i prestati će pravilno funkcionirati te tako mogu nastati razne bolesti jetre.

Simptomi bolesti jetre

U današnje vrijeme više nego ikada ranije, ljudi su izloženi raznim toksičnim tvarima koje dospijevaju u naš organizam, a štetne su za naše zdravlje. Takve toksične tvari su npr. pesticidi, herbicidi iz hrane, teški metali, zagađeni zrak, nezdrave kemikalije u vodi koju pijemo, hormoni koje unosimo iz namirnica životinjskog porijekla, razni umjetni dodaci u industrijski proizvedenoj hrani, sastojci u sredstvima koja koristimo za osobnu higijenu itd.

Toksini preko krvotoka dolaze do naše jetre, jedan dio će jetra uspjeti eliminirati, ali neke nije u mogućnosti nego takve štetne tvari ostaju i našem organizmu i stvaraju različite tegobe odnosno bolesti. Jedna od najpoznatijih bolesti jetre je hepatitis, virusna infekcija jetre (hepatitis A, B, C, D, E, G). Zatim postoje dva tipa tzv. masne jetre (alkoholna i nealkoholna masna jetra). Teži oblik bolesti je ciroza jetre. Na žalost postoji i rak jetre.

Simptomi bolesti jetre mogu biti: kronični umor, gubitak apetita, nedostatak energije, bol ili nelagoda u abdomenu osobito u predjelu jetre u gornjem desnom dijelu ispod rebara, iritacija i svrab kože, tamna boja urina koja ukazuje na povišenje biliburibina, žućkasta boja kože, iznenadna mučnina, povraćanje, blago povišena temperatura, bolovi u zglobovima, stolica svijetle boje.

Liječenje bolesti jetre

Liječenje bolesti jetre provodi se zavisno od uzroka oboljenja. Kod virusnih infekcija, hepatitisa, koriste se posebni antiviralni lijekovi. Hepatitis A se izliječi i bez lijekova. U najtežim slučajevima bolesti npr. ciroze jetre mora se izvršiti ukoliko je moguće transplantacija jetre dok se karcinomi liječe kirurški, kemoterapijom i radioterapijom. Osobito je važno prilikom liječenja promijeniti način življenja i ishrane.
U prevenciji bolesti jetre dobro je da su dostupni različiti načini za detoksikaciju jetre, u konzultaciji s liječnikom moguće je uz pravilne postupke jetru obnoviti i izliječiti. Kod nekih lakših oblika bolesti nealkoholne masne jetre jednostavno se može značajno popraviti stanje jetre promjenom načina ishrane, tjelesnom aktivnošću (hodanje, trčanje) prilagođeno stanju i konstituciji, godinama pacijenta.

Najbolji savjet kako sačuvati zdravlje i stanje svoje jetre je voditi umjeren način življenja u svemu, osobito se to odnosi na umjereno pijenje alkoholnih pića ili ih u potpunosti izbjegavajte. Lijekove koristite prema liječničkim uputama promišljeno i po potrebi, održavajte zdravu tjelesnu težinu, raznoliko se i zdravo hranite izbjegavajući masnu hranu. Također važno je voditi brigu o prakticiranju sigurnih spolnih odnosa i izbjegavanju kontakta s tuđom krvlju i tjelesnim izlučevinama kako bi se spriječio prijenos virusnih hepatitisa.


Tagovi: