Dali pivo šteti jetri

Dali pivo šteti jetri

Pivo alkoholno piće koje ne šteti jetri

Pivo je alkoholno piće i znamo da alkohol nije dobar za ljudsko zdravlje, međutim znanstveno je dokazano da je pivo alkoholno piće koje najmanje šteti jetri. Jetra je organ koji proizvodeći žuč olakšava probavu, te pretvara glukozu u glikogen, utječe da željezo stvara crvena krvna zrnca. Jetra je jedini organ u ljudskom tijelu koji ima sposobnost regeneriranja, samostalno obnavlja svoje stanice iz bolesnih u zdrave, no ukoliko je veći dio jetre uništen i nastala je ciroza jetre, teško će se organ oporaviti već će biti potrebno liječenje, pa čak i transplantacija jetre u slučaju potpunog otkazivanja jetre.

Ukoliko konzumirate alkohol i volite si popiti, onda je najbolje za jetru popiti pivu. No, budite svjesni da je i ovo piće alkohol i da je jetri potrebno određeno vrijeme da preradi alkohol, pa tako 3 dcl piva jetra će prerađivati tri sata. No, prije nego popijete pivu pojedite nešto jer će tada i jetri biti lakše da preradi uneseni alkohol.

Pivo čisti bubrege

No, kako pivo utječe na bubrege, u narodu kažu da je pijenje piva dobro za bubrege. Ovo alkoholno piće ukoliko sadrži puno prirodnog hmelja umjesto umjetnih sastojaka hranjivo je i dobro za ljudski organizam ukoliko se ne konzumira u pretjeranim količinama i svakodnevno. Piva će jednako utjecati na čišćenje bubrega i kamenaca kao i čaj i voda.

Specifičnost je kada pijete pivu je da ćete je vrlo brzo izmokriti jer popijete li dvije ili tri pive vaš će mokraćni mjehur začas biti pun i morat ćete mokriti. Upravo zbog te količine tekućine postoji bolja mogućnost da ćete očistiti i bubrege od kamenaca i bubrežnog pijeska. Upravo zato i kažu u narodu da je pivo dobro za bubrege i da ne šteti jetri kao druga alkoholna pića.

Naravno, ako konzumirate umjereno i povremeno nemate straha od štetnosti i neće se stvoriti ovisnost o alkoholu sve dok vam ispijanje piva ne postane svakodnevna navika koje se ne možete odreći. Nemojte se zavaravati da ako pijete svaki dan vladate situacijom, nego si radije priznajte da ste zagazili u alkoholizam.

Nije svako pivo isto

Poznato nam je da postoje razne vrste piva ovisno o sastojcima od kojih se ona proizvode. Ovo piće svoju povijest ima još iz doba starog Egipta i Mezopotamije, žene su proizvodile ovo piće i dobile su naziv pivarice. U srednjem vijeku se gotovo pa prestalo s proizvodnjom ovog alkoholnog pića, no nakon ukidanja prohibicije proizvodnja pive je procvjetala.

Piva se počela proizvoditi na veliko industrijski u kojima je bilo manja količina hmelja sve dok se nisu počela proizvoditi craft piva s bogatim aromama i kvalitetnim sastojcima. Pivo možemo razvrstati u tri kategorije, lager piva, ale piva i kisela piva, a međusobno se razlikuju po kvascu koji se kod pojedine vrste upotrebljava. Kvasac utječe na vrstu vrenja i stvorit će različite vrste piva.

Lager piva potječu iz Češke i Bavarske i u njihovoj proizvodnji se koriste kvasci koji fermentiraju kod nižih temperatura 5 do 13 stupnjeva jer se fermentacija odvija sporo i piva se skladište na tamna i hladna mjesta. Ale pivo u proizvodnji koristi kvasac koji fermentira pri višim temperaturama između 15 i 25 stupnjeva Celzijusa, te su ovakva piva gušća i slađa. No u novije doba se sve više priznaju i druge vrste piva poput craft piva koja su bogatija prirodnim hmeljem.


Tagovi: