Vježbe disanja – naučite pravilno disati

Vježbe disanja - naučite pravilno disati

Zašto su dobre vježbe disanja

Disanje nam pomaže primiti kisik potreban našem tijelu i osloboditi to isto tijelo od ugljičnog dioksida. Pluća se povećavaju pri udisanju kako bi doveli kisik u krvotok i opuštaju se na izdisaju kako bi se oslobodio ugljični dioksid. Postoje dva komplementarna oblika disanja, prsno i trbušno disanje. Kada dišemo, dijafragma i prsni mišići organiziraju respiratorni pokret skupljajući se kako bi doveli zrak u naša pluća i opuštajući se kako bi ga otpustili. Ovaj mehanizam je automatiziran i sinkroniziran. Vježbe disanja nam omogućuju kvalitetniju opskrbu kisikom, naročito kada smo pod stresom.

Kada smo tjeskobni i emocije nas preplave, disanje nam se ubrzava. Naše tijelo pokreće reakciju stresa. Stres utječe na prekomjerno prsno disanje, koje nije adekvatno u situacijama kada nam treba više kisika. Trbušno disanje nam daj više kisika, ali ono biva potisnuto u trenutku kada doživimo stres. Baš zbog toga trebamo znati vježbe disanja jer će nas one naučiti kako se fokusirati na trbušno disanje kada smo pod stresom.

Vježbe disanja i njihove prednosti

Vježbe disanja su osmišljenje kako bi ljudi pravilno naučili disati, jer pravilno disanje igra veliku ulogu u našem ukupno zdravlju. Pravilno disanje nam omogućuje prije svega da se riješimo svih toksina i ugljičnog dioksida. Pravilno disanje naš mozak opskrbljuje dovoljnom količinom kisika što uzrokuje poboljšanje naših intelektualnih kapaciteta i poboljšanje naše pažnje, ali također utječe na našu kontrolu misli i emocija. Kvalitetnim disanjem snižavamo krvni tlak, razinu kortizola u cirkulaciji, jednog od hormona koji je odgovoran za naš stres ako ga se previše proizvodi, te sprječavamo kardiovaskularne bolesti, uključujući infarkt miokarda i moždani udar. Vježbe disanja će vam pomoći naročito u stresnim situacijama. Navedene vježbe vas uče kako što više i češće disati trbušno. Naime, male bebe pravilno dišu iz trbuha. Što više starimo to više dišemo prsno. Na ovu promjenu najviše utječe sjedilački način života. Ako dugo sjedimo mi onemogućujemo trbušno disanje jer naš sjedeći položaj tijela stišće naš trbuh.

Vježbe disanja - trbušno disanje

Trbušno disanje omogućuje vam disanje dijafragmom, a ne prsnim košem i donosi više kisika u pluća. Vježbe disanja trbuhom se mogu prakticirati u bilo koje doba dana i na bilo kojem mjestu, na poslu, u krevetu, pa čak i u javnom prijevozu. Vježbe trbušnog disanja imaju određena pravila. Sjednite u udoban položaj ili lezite na leđa i zatvorite oči. Stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Udahnite duboko i polako kroz nos, napuhujući trbuh.

U tom bi se trenutku vaša prsa trebala što manje kretati, a ruka na trbuhu trebala bi se podići. Zadržite dah oko pet sekundi prije izdaha. Polako izdahnite na usta dok uvlačite trbuh i izbacite što više zraka iz pluća. Ponovite ciklus koliko godi puta želite. To možete raditi svaki dan 5 do 10 minuta. Vježbe disanja trbuhom su vrlo jednostavne i preporučuje vam se njihovo izvođenje kako bi pojačali svoje ukupno zdravlje i svoj imunitet.


Tagovi: