Vaira-v – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Vaira-v - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Vaira-v - djelovanje

Vaira-v je antipsihotik koji djeluje na središnji živčani sustav. Koristi se za liječenje mentalnih poremećaja kao što su psihoze, shizofrenija i bipolarni poremećaj. Kao i drugi antipsihotici, ovaj lijek blokira receptore neurotransmitera, uglavnom dopamina. Djelatna tvar je olanzapin. Budući da je Vaira-v namijenjen liječenju psihičkih poremećaja, može ga propisati samo liječnik specijalist koji će procijeniti odgovarajuću dozu za bolesnika. Kako bi se osigurala učinkovitost liječenja i izbjegle nuspojave, najvažnije je pridržavati se uputa i smjernica za njegovu primjenu. Preporučena početna doza lijeka je 10 mg na dan, neovisno o obrocima. Ovaj lijek se ne smije lomiti niti žvakati. U bolesnika s disfunkcijom jetre i bubrega početna doza je 5 mg, koja se povećava samo pod liječničkim nadzorom. Potrebno je razmišljati o nižoj inicijalnoj dozi lijeka kod bolesnika koji pokazuju kombinaciju čimbenika (ženski spol, starije osobe, nepušači). Učinci lijeka vidljivi su nakon prvog tjedna liječenja, ovisno o stanju bolesnika koji se liječi. Kod shizofrenije i drugih oblika psihoza vidljivo je smanjenje određenih simptoma, poput halucinacija. Nemojte uzimati lijek ako ste alergični na djelatnu tvar lijeka ili bilo koji sastojak formule.

Vaira-v - nuspojave

Koje su nuspojave? Kao i svaki drugi lijek, Vaira-v može imati nuspojave. Vrlo česte nuspojave, koje se javljaju u više od 10% bolesnika: pad krvnog tlaka pri stajanju, povećanje tjelesne težine, povećanje razine kolesterola, triglicerida i glukoze u krvi. Česte nuspojave, koje se javljaju između 1% i 10% pacijenata: umor, slabost, vrtoglavica, smanjenje bijelih krvnih zrnaca, pojačan apetit, otekline, vrućica, bolovi u zglobovima, povišeni jetreni enzimi. Manje uobičajene nuspojave, koje se javljaju između 0,1% i 1% pacijenata: krvarenje iz nosa, osjetljivost na svjetlo, gubitak pamćenja. Rijetke reakcije, koje se javljaju između 0,01% i 0,1% pacijenata: hiperglikemija (povišena glukoza u krvi), ranice na koži, hepatitis. Rijetke nuspojave, javljaju se u manje od 0,01% pacijenata: svrbež, urtikarija, alergijska reakcija, angioedem. Vrlo rijetke nuspojave, javljaju se u manje od 0,01% pacijenata: alergijska reakcija, pankreatitis (upala gušterače), žutica, dijabetička koma, alopecija (gubitak kose), povišen kolesterol u krvi, povišeni trigliceridi u krvi, povećan ukupni bilirubin. Neki lijekovi mogu utjecati na učinkovitost pripravka Vaira-v tijekom liječenja, odnosno mogu pojačati ili smanjiti njegovo djelovanje u organizmu.

Vaira-v - cijena, iskustva

Prilikom uzimanja lijeka Vaira-v potrebno je poduzeti mjere opreza kako bi njegova primjena tijekom liječenja bila sigurna i učinkovita. Nemojte konzumirati alkohol jer on mijenja djelovanje lijeka. Nemojte sami povećavati dozu lijeka i nemojte naglo prestati uzimati propisanu terapiju. Ako ste zaboravili uzeti lijek, uzmite ga čim se sjetite, nemojte udvostručiti dozu u isto vrijeme. Liječenje može prekinuti samo liječnik specijalist. Nagli prekid uzimanja lijeka može izazvati mučninu, povraćanje, znojenje. Vaira-v može dovesti do debljanja jer povećava apetit i usporava metabolizam. Budući da ovaj lijek može izazvati pospanost, trebali biste izbjegavati upravljanje strojevima i vozilima. Preporuča se kliničko praćenje bolesnika sa šećernom bolešću, kao i osoba s rizikom od razvoja dijabetesa. Ne preporučuje se primjena lijeka u djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Posavjetujte se sa svojim liječnikom i redovito odlazite na kontrole kako bi liječenje bilo uspješno. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Čuvati na temperaturi od 15 do 25°C, izvan pogleda i dohvata djece.


Tagovi: