Povišen kolesterol u krvi – uzrok, simptomi i liječenje

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.
  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara
 
Povišen kolesterol u krvi - uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kolesterol u krvi - uzrok

Kolesterol je jedan od glavnih sastavnih dijelova odnosno sastojaka u krvi. Mnoge današnje namirnice sadrže zasićene masti, a to su vam ujedno i najgore vrste masti koje postoje i koje možete konzumirati. Zasićena masti se uglavnom nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla koje onda s konzumacijom naše tijelo ih pretvori u kolesterol koji potom s nakupljanjem može blokirati arterije, usporiti dotok krvi u ostalim dijelovima tijela i tako uzrokovati bolest srca. No, to ne znači da nam kolesterol ne treba, dapače on je neophodan dio i naše tijelo ne bi moglo opstati bez njega jer je on sastavni dio stanične membrane kao i steroidnih hormona. No, svaka dobra stvar kada se pretjera može biti štetna nego korisna. Postoji vam dobar kolesterol HDL i loš kolesterol LDL. Povišen kolesterol u krvi je kada ima previše lošeg LDL kolesterola koji može kod pacijenata uzrokovati bolest srca i krvnih žila, te uzrokovati čak i srčani i moždani udar. U nastavku ćemo vam reći kako možete prepoznati povišen kolesterol u krvi te kako se može liječiti.

Povišen kolesterol u krvi - simptomi

Povišen kolesterol u krvi se može prepoznati po raznim simptomima koje su karakteristične za ovo stanje. No, na početku ne možete primijetiti imate li povišen kolesterol u krvi ili ne jer može dugo proći kao nezamijećen, sve dok ne napravite pretrage krvi. Ako primjerice se ne hranite zdravo već jako dugo vremena i nemate dobre životne navike, postoji šansa da imate povišenu razinu kolesterola te biste trebali napravite pretrage krvi kako biste znali imate ga ili ne. Nakon određenog vremena se može visoka razina lošeg kolesterola u krvi se može zamijetiti po sljedećim simptomima, a to su vam pojave žućkastih izraslina na kapcima, odnosno masne naslage koje se pojavljuju oko vaših očiju, sivi prstenovi oko rožnice koji se pojavljuju zbog taloženja masti u rožnici, trnci koji vam prolaze kroz ruke i noge bez da se izazvano zbog hladnoće, bolovi u vratu koji se događaju zbog začepljenih krvnih žila, te ubrzani rad srca. Ako imate neke od ovih simptoma, lako je moguće da imate visoku razinu kolesterola u krvi.

Povišen kolesterol u krvi - liječenje

Povišen kolesterol u krvi se može veoma lako riješiti kroz mijenjanje određenih životnih navika i mijenjanje vaše prehrane. Ponajprije trebali biste trebali generalno smanjiti unos zasićenih masnih kiselina, a to možete na način da kada kupujete namirnice da gledate koliko udio zasićenih masti sadrži. Najviše zasićenih masti sadrže kobasice, hamburgeri, maslac, mlijeko i mliječni proizvodi kao i jaja, te palminovo ulje i pekarski proizvodi. Omega 3 vam je puno bolja varijanta masnih kiselina te vam ujedno smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Povišen kolesterol u krvi se može također smanjiti kroz povećanog unosa mono nezasićenih masnih kiselina, a najviše toga imaju maslinovo, orahovo, kokosovo i repičino ulje te avokado, jaja, mozarella, parmezan, piletina, svinjetina, kremasti sir, bademi i masline. Koristite i umjerene količine poli nezasićene masne kiseline koje se nalaze u tofu, chia i lan sjemenkama, kvinoji, lososu, maku, orasima i bademu. Jedite cjelovite žitarice, više jabuka i kruški, grah, crvenu rižu, te je također bitno da jedete kvalitetnije i da se krećete jer na taj način ćete moći smanjiti kolesterol u krvi.


Tagovi:

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.
  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara