motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.

  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu

Ukočenost zglobova – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Ukočenost zglobova - uzrok, simptomi, liječenje

Ukočenost zglobova – uzrok

U današnjem dobu, mnogi od nas vodimo poprilično ubrzani način života te često nam zbog toga može naše tijelo patiti. Posebice ako se bavite sa raznim poslovima i letite s jedne strane na drugu, te možda imate neke loše životne navike, mogu vam se dogoditi neke posljedične stvari. Jedno od takvih stvari vam je ukočenost zglobova, koja je danas postala posebice jako raširena, ne samo kod starijih osoba već se to čak događa i kod mladih ljudi! Uzrok zbog čega se pojavljuje ukočenost zglobova je zbog oštećenja hrskavice, a hrskavica može biti oštećena zbog više faktora. Primjerice, zbog starenja naše kosti postaju slabije zbog manjka kalcija i vitamina D te su više sklonije oštećenju. Također, žene su sklonije oštećenju nego muškarci zbog menopauze i disbalansa hormona. Ujedno i genetika igra ulogu u tome, ako su vaši roditelji imali problema sa zglobovima, lako moguće ćete i vi ih isto imati. Pretilost stvara pritisak na vaše zglobove te ih može oštetiti. Ujedno, ozljeda zgloba i neke bolesti kogu uzrokovati oštećenja i ukočenost vaših zglobova.

Ukočenost zglobova – simptomi

Ukočenost zglobova, ili kako se stručno naziva osteoartritis, se javljaju u razmacima, mogu proći i tjedni ili čak mjeseci prije nego što vas opet zahvati bol u zglobu. Iako se može osteoartritis pojaviti u više zglobova, najčešće on zahvaća jedna ili eventualno dva zgloba. Bol, naticanje i ukočenost zglobova prvo započinje jako blago, te ako se ne tretira na vrijeme može se on postepeno razviti u veoma jaku bol. Simptomi koji se uobičajeno pojavljuju kod osteoartritisa se postepeno razviju te se i polako pogoršavaju kroz vrijeme, a ti simptomi su vam bol u zglobu tokom ili nakon kretanja, osjećaj ukočenosti u zglobu, otečeni zglobovi, osjetljivi zglobovi i osjećaj nelagode u tom području, manjak fleksibilnosti u zglobu te pojava kvržica u zglobovima. Navedeni simptomi se mogu s vremenom pogoršati, te ujedno su simptomi više izraženi tokom perioda vlage i hladnoće, a ujedno i pritisak i forsiranje može dodatno pogoršati ovo stanje.

Ukočenost zglobova – liječenje

Kako bi se riješili ukočenost zglobova odnosno osteoartritisa, bitno je da na vrijeme prepoznate simptome koji i upućuju na ovo stanje. POisebice morate pazite ako spadate u rizičnu skupinu, primjerice ako ste u starijoj dobi, ako ste žena, ako su i vaši roditelji imali problema sa zglobovima i ako ste teško bolesnik. Najbolji način da tretiranje ukočenost zglobova je da se više krećete i vježbate, da imate pravilnu i balansiranu prehranu i da unosite kalcij i vitamin D, te da idete na fizikalnu terapiju ako imate ozbiljne probleme sa zglobovima. Također imate i lijekove kao što su acetaminofen i nesteroidni protuupalni lijek koji vam može pomoći kod liječenja. Isto tako možete pronaći gelove za zglobove koji vam mogu olakšati kretanje. Također, i prevencija je jako bitno kako ne bi imali problema sa zglobovima. Bitno je da nosite ispravnu i udobnu obuću, da pazite kod vježbanja da ne izvedete krivi potez, da ne naprežete i da se redovito isteže, da u svojoj svakodnevnoj rutini uvede i vježbanje te da redovito unosite potrebnu dozu kalcija i vitamina D, bilo kroz suplemente ili hranu.

Tagovi:

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.

  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu