Ugovor o djelu tko plaća porez

Financije

Ugovor o djelu tko plaća porez

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 10:40
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je ugovor o djelu?

Sami pojam, sadržaj te drugi bitni elementi ugovora o djelu uređeni su i nalaze se u člancima 590 – 619 u Zakonu o obveznim odnosima. U navedenom zakonu ugovor o djelu se definira kao ugovor kojim će se izvođač djela obvezati obaviti traženi posao, kao izrada ili popravak, izvršenje fizičkog/umnog rada i slično, a sami naručitelj se obvezuje za navedeno isplatiti određenu naknadu. Naručitelj posla ima svako pravo nadzora nad obavljanjem posla kojeg je tražio da se izvrši od izvođača.

Također, naručitelj može davati i upute o izvršenju posla, a izvođač ih je dužan poslušati i primijeniti. Koje su obveze izvođača? Svaki izvođač je dužan izvršiti zadan posao prema ugovoru i prema pravilima struke. Posao je dužan izvršiti prema određenom vremenu (ako je navedeno) i prema opisu posla. Naručitelj je za obavljeni rad dužan platiti izvođaču određena primanja, najčešće po obavljenom poslu. Vrijeme isplate određuje naručitelj. Ugovor o djelu se može sklopiti sa bilo kojom osobom, neovisno o njenom poslovnom statusu.

Ugovor o djelu doprinosi i porez

Početkom 2023 godine uvedena su nova pravila koja se odnose na ugovore o djelu. Uvedeno je obvezno plaćanje doprinosa na primitke po osnovi samog ugovora o djelu kao i drugih primitaka koji neće spadati u radni odnos. Na same primitke po osnovi ugovora o djelu plaćat će se: Doprinos za mirovinsko osiguranje – 20%, doprinos za zdravstveno osiguranje – 15%, porez na dohodak stopa od 25% i prirez. Ako se gleda generalno prema sadašnjim te važećim propisima, rad na osnovi samog ugovora u djelu povoljniji je za državni proračun od isplate djelatniku. Kako?

Ugovor o djelu ne sadrži doprinos za zapošljavanje i osiguranje od ozljeda na radu, što će ipak smanjiti izdatke na samu bruto naknadu. Izdaci iz bruto naknade biti će znatno veći od izdataka same plaće jer ne postoji osobni odbitak i jer je stopa samog poreza na dohodak 25% na sveukupni iznos dohotka. Na plaći, oporezivanje će ići progresivno, stopama od 12,25 i 40%. Na iznos poreza, u oba slučaja će se obračunavati prirez, ovisno o samoj adresi prebivališta primatelja isplate. Isplata netko dohotka/naknade vrši se na tekući račun primatelja. Doprinose te poreze prema ovoj osnovi plaća sami isplatitelj. Ugovor o djelu se može sklopiti s nezaposlenom, zaposlenom, umirovljenom osobom.

Ugovor o djelu i izvršenje posla

Naručitelj će biti dužan pregledati svako izvršeno djelo/izvršen posao čim je to moguće, i isto tako obavijestiti izvođača o eventualnim nedostacima. Ukoliko naručitelj na poziv samog izvođača ne izvrši potreban pregled, smatrat će se da je rad primljen i dobro odrađen. Nakon što se izvrši pregled i nakon što se primi izvršeno djelo, sami izvođač više ne mora odgovarati za eventualne nedostatke koji su se mogli opaziti. Kako radi izvođač? Naručitelj može nadgledati rad izvođača i može davati određene upute za rad.

Izvođač će raditi sa vlastitim sredstvima. Kako se raskida ugovor o djelu? Ako se u tijeku izvršenja određenog posla pokaže kako izvođač ne slijedi uvjete ugovora i ne radi kako bi trebao, tada naručitelj ima pravo upozoriti na navedene stavke i odrediti primjereni rok da rad uskladi sa osobnim obvezama. Ukoliko izvođač do isteka navedenog roka ne postupi onako kako je to naručitelj odredio, ugovor o djelu se raskida i mogu se zahtijevati naknade za štetu.

Tagovi: