Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.

  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara

 

Ubrzani rad srca – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Ubrzani rad srca - uzrok, simptomi i liječenje

Što je ubrzani rad srca ili tahikardija?

Ubrzani rad srca ili tahikardija se može opisati kao stanje kada srca ubrzano lupa, točnije dolazi do povećanje srčane frekvencije iznad njegove normalne fiziološke granice. Srce kod zdrave i odrasle osobe uobičajeno ima od 60 do 100 otkucaja u cijeloj minuti kada je u mirovanju, kod osoba koje se bave sportom ono je čak i manje. Ako dođe do povećanja otkucaja do iznad 100, tada je riječ o tahikardiji ili poremećaju srčanog ritma. Tahikardija može biti dugotrajna ili kratkotrajna. Možda niste znali ali srce djeteta će brže kucati nego kod odraslih, i žene imaju povećan broj otkucaj naspram muškaraca.

Osobe koje pate od tahikardije opisuju navedeno stanje kao “preskakanje srca” ili “lupanje srca” koje je iznenadno i zapravo veoma neugodno kada nastupi. Kada je srce zdravo, navedeno stanje će biti neugodno ali isto tako i prolazno, ali ako je riječ o bolesnom srcu tada sama tahikardija može narušiti kvalitetu života osobe i isto tako ugroziti joj život. Navedeno stanje se može dogoditi svakome od nas povremeno, ali ukoliko uočite da je ono često tada je važno obratiti se svome liječniku. Ubrzani rad srca je danas možemo reći normalno stanje radi stresa, ali isto tako može biti i znak problema.

Ubrzani rad srca uzroci i simptomi

Navedeno stanje se najčešće pojavljuje kada organizam ima reakciju na određena stanja kao: Pojačano fizičko naprezanje, stres, osjećaj šoka ili straha, povišena tjelesna temperatura, razne infekcije, anemija, osjećaj anksioznosti ili slabosti, stanja vezana za bolesti srca. Sami simptomi koji najčešće ukazuju na ubrzani rad srca su: Ubrzani otkucaji srca, pojava boli u prsima, nedostatak zraka i osjećaj gušenja, brzo umaranje, pojava iznenadne slabosti, osjećaj vrtoglavice kao i nesvjestica, osjećaj pritiska u glavi i području vrata, kratki dah, niži krvni tlak, neugodan osjećaj nepravilnog kucanja srca.

Ono što je bitno naglasiti je da se u većini slučajeva tahikardija otkrije na liječničkom pregledu. Danas razlikujemo ventrikularnu, supraventrikularnu i sinusnu tahikardiju i svaki oblik nosi svoje određene simptome i metode liječenja. Ubrzani rad srca nije uvijek znak da se radi o problemu, ali ukoliko vam se ono ne događa i odjednom dolazi do sve češćeg pojavljivanja, tada je potrebno otići k liječniku kako bi se napravili određeni pregledi. Liječnik će zatražiti pregled kod kardiologa, zatim slijedi dijagnoza i liječenje.

Ubrzani rad srca dijagnoza i liječenje

Ubrzani rad srca je najjednostavnije dijagnosticirati uz kliničku sliku kao i EKG, točnije elektrokardiografiju. Prilikom utvrđivanja same dijagnoze pacijent će također nositi i prenosivi elektrokardiografski monitor ili holter monitor koji će pratiti ritam srca 24 sata. Holter monitor će pokazati najviše podataka o srčanom ritmu jer prati otkucaje srca tijekom cijelog dana, što znači da je lakše prepoznati njegove nepravilnosti. Kako se liječi ubrzani rad srca? Kako bi se tahikardija mogla uspješno liječiti potrebno je prvo utvrditi njen uzrok i vrstu.

Benigne aritmije se liječe medikamentima, dok se teži oblici mogu liječe drugačije. Maligne aritmije se liječe najčešće ugradnjom kardioverter defibrilatora koji će po potrebi slati električni impulse koji vraćaju normalni ritam srcu. Koje su posljedice ako se tahikardija ne liječi? Ako stanje postane dugotrajno i ako se ono ne liječi, tijekom godina ono će pogoršati funkciju srca i popustiti srčani mišić. Isto tako važno je napomenuti da liječenje navedenog stanja isto tako može uzrokovati nuspojave i neželjene komplikacije, zato je bitno dobro procijeniti stanje kako bi se ono uspješno liječilo.

Tagovi:

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.

  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara