Tahikardija srca, ubrzan rad – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Tahikardija srca, ubrzan rad - uzrok, simptomi i liječenje

Tahikardija srca, ubrzan rad i njen uzrok

Kada je u pitanju tahikardija srca, ubrzan rad srca je normalna pojava u takvom stanju. Kod odraslih, ako je ritam srca premašio 100 otkucaja u minuti, smatra se ubrzanim radom, točnije prebrzim. Ovisno o tome kakve je vrste nastala tahikardija, njen uzrok može biti različite prirode.

Uzrok može biti operacija srca, reakcija na određeni lijek, fizički ili psihički stres, nepravilnosti srca, uzrok može biti i konzumacija prevelike količine kofeina ili alkohola, zlouporaba droga kao što je kokain. Nadalje uzroci ubrzanog rada srca mogu biti vrtoglavice, obilno krvarenje, nestabilnosti u količini elektrolita, bolest pluća, anemija, bolest štitnjače i slična stanja. Također, uzroci mogu biti loša opskrba tijela krvlju, pušenje, visoki krvni tlak, oštećeno srčano tkivo koje mogu nastati zbog srčanih bolesti, tumora, bolesti srčanog zaliska i koronarne arterije, srčanog udara ili infekcija.

Tahikardije srca, odnosno ubrzani rad srca ističe se po poremećenom radu normalnih električnih impulsa koji kontroliraju pumpanje srčanog mišića. Bilo kakav problem sa srcem, stanje ili bolest koje ugrožavaju rad srca mogu uzrokovati ubrzan rad srca. No, ako vaše srce ne kuca prebrzo, već presporo, to je također razlog za zabrinutost jer se otkucaji vašeg srca usporavaju.

Po čemu se prepoznaje tahikardija srca

Tahikardija srca se može prepoznati po ubrzanom bilu, rijetko po zastoju srca, boli u prsima, vrtoglavici, gubitku svijesti, osjećaju slabosti, nesvjestici, niskom krvnom tlaku, zbunjenosti, kratkoćom daha, lupanjem srca, te nemogućnošću izražavanja jasne misli. Ovisno o tome o kojem se tipu tahikardije srca radi, takvi su i simptomi.

No, važno je napomenuti kako se kod većine ljudi koji imaju tahikardiju, ne pojavljuju primjetni simptomi te se tahikardija srca, ubrzan rad srca može otkriti tek nakon pomnih kontrola i pregleda kod specijalista. Ako je ovo stanje neprimjetno i nije liječeno, može doći do ozbiljnih komplikacija.

Pojavljivanje komplikacija kod tahikardije ovise o tipu tahikardije od koje osoba boluje, o njenoj ozbiljnosti i trajanju, o općenitom zdravlju osobe kod koje se pojavljuju tahikardije te o bolesti ili stanju koja ta osoba možda ima. Može doći do komplikacija kao što je iznenadna smrt, krvni ugrušci koji mogu izazvati srčani ili moždani udar, nesvjestica i čest gubitak svijesti, te srčani zastoj koji se može dogoditi jer je srce oslabjelo i izmoreno.

Kako se liječi tahikardija srca

Tahikardija srca, ubrzan rad srca može se liječiti, ali plan liječenja ovisi o uzroku tahikardije, općenitom zdravlju osobe koja boluje od nje te o dobi te osobe. Liječenjem se pokušava otkriti uzrok tahikardije srca, no i usporiti rad srca, spriječiti mogućnost nastanka komplikacija i bilo kakvih ozbiljnijih problema koji mogu nastati te spriječiti ponovnu pojavu tahikardije.

Ovisno o osobi koja ima tahikardiju te o učinkovitosti raznih metoda, određuje se u skladu sa time i primjenjuje liječenje osobe. Tahikardija srca se može liječiti lijekovima, Valsalva zahvatom primjenom refleksa ronjenja, posebnim stručnim masažama i slično.

Osoba koja ima tahikardiju može promjenom svojih svakodnevnih navika utjecati na promjenu tog stanja. Primjenom zdrave svakodnevne prehrane, redovne umjerene tjelovježbe i pravilnim odmorom tijela može se postići velik napredak, naravno uz savjetovanje i preporuke od strane liječnika. Prestanak pušenja i konzumiranja pića sa kofeinom, alkohola i energetskih pića obavezno je ako se želi postići napredak u liječenju. ubrzanog rada srca.

Tagovi: