Što su koronarne arterije

Što su koronarne arterije

Što su koronarne arterije i za što služe?

Koronarne arterije se mogu opisati kao vijenac, skupinu dviju krvnih žila dovodnica koje su odgovorne za opskrbljivanje našeg srca krvlju. Desna te lijeva koronarna arterija izlazi iz aorte, čineći tako prividni vijenac koji obavija naše srce. U stanju mirovanja ili aktivnosti, srce je organ koji će tražiti najviše kisika, a to znači povećani protok krvi do njega kako bi ono funkcioniralo normalno. Kada postoji fizički napor, srce će tražiti do šest puta više kisika, a on će prolaziti kroz koronarne arterije. Ovakav protok krvi nazivamo koronarnim protokom i on se prilagođava po potrebama našeg srca.

Protok, širina i prohodnost ovih arterija ovisi o njihovom zdravlju, točnije, ako postoje određene promjene ili bolesti ono može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Promjene na koronarnim arterijama se utvrđuju putem koronarografijom koja pokazuje prisutnost koronarne bolesti. Kako ova bolest utječe na stanje koronarnih arterija? Koronarna bolest se odnosi na suženje unutrašnjih promjera navedenih arterija, i ono je uzrokovano radi taloženje plaka koji može dovesti teška zdravstvena stanja.

Zašto su koronarne arterije važne?

Sve žile u našem tijelu imaju svoju svrhu i funkciju. Koronarne arterije su važne za pravilnu funkciju i rad našeg srčanog mišića. Što kada se one razbole? Kada se kod pacijenta utvrdi koronarna bolest, ono se odnosi na sljedeće: Plak na žilama - On je nastao radi dugotrajnog oštećenja arterija uz pomoć kemijskih i mehaničkih čimbenika (šećerna bolest, pušenje, kolesterol, arterijska hipertenzija). Nastaje upalni proces i nakuplja se mast. Kako vrijeme prolazi, plak raste i protok krvi postaje sve manji. Plak onemogućuje pravilno opskrbljivanje srca kisikom, i javlja se problem kada je pacijent pod fizičkim ili stresnim opterećenjem.

Kako se prepoznaje plak? Mnogi bolesnici opisuju navedeno stanje kao veoma tupu bol u području srca. Kada koronarne arterije ne mogu opskrbiti srce s dovoljno kisika, srcu slabi funkcija i može doći do njegovog zatajenja. Ako se dogodi otkidanje dijela plaka, može nastati ugrušak koji može u potpunosti blokirati protok krvi, i u tom slučaju može doći do odumiranja određenog dijela srčanog mišića. Pacijent može doživjeti srčani udar, točnije, akutni infarkt miokarda koji izaziva komplikacije ili smrt.

Kako naše zdravlje utječe na koronarne arterije?

Znamo kako je mnogo čimbenika rizika povezano s nastankom svih kardiovaskularnih bolesti. Danas su kardiovaskularne bolesti odgovorne za najveću stopu smrtnosti u svijetu, a sve radi lošeg zdravlja i ubrzanog tempa života. Kako naše zdravlje utječe na koronarne arterije? Što smo zdraviji, naše tijelo bolje funkcionira i samim time sve radi kako treba. Kada smo bolesni ili pod stresom, naše tijelo usporava i pokušava se boriti s vanjskim čimbenicima koji ometaju naše tijelo. Dokazano je da većina kardiovaskularnih bolesti nastaje radi nedovoljne tjelesne aktivnosti, loše prehrane, konzumacije alkohola, pušenja, stresa.

Kada navedeno stavimo u cjelinu, dobivamo ponašanja koja dovode naše tijelo do prekomjerne tjelesne težine, do povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola - čimbenike koji su zaslužni za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Naše koronarne arterije čuvaju zdravlje našeg srca, no ukoliko ih svakodnevno opterećujemo s lošim navikama njihova funkcija slabi i to direktno utječe na samo srce. Kako bi očuvali njihovo zdravlje, stručnjaci savjetuju sljedeće: Zdravu i uravnoteženu prehranu, redovitu vježbu, održavanje zdrave kilaže, izbjegavanje štetnih tvari za organizam, upravljanje stresom.


Tagovi: